HPG'li Duru toprağa verildi

HPG gerillası Etem Duru'nun (Kandil Gever), yüzlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı.


Hakkari'nin Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Oremar bölgesinin Mergezer mıntıkasında önceki gün yapılan bombardımanda yaşamını yitiren HPG'li Etem Duru'nun (Kandil Gever) cenazesi otopsi işlemleri için gönderildiği Hakkari Devlet Hastanesi'nden dün ailesi ve HDP ile DBP'li yöneticiler tarafından teslim alındı. HPG'li Duru'nun cenazesi ardından defnedilmek üzere oluşturulan araç konvoyu ile doğup büyüdüğü Xırvate (Büyükçiftlik) Mahallesi'ne götürüldü.

Gerçekleştirilen cenaze törenine çevre köy ve beldelerden yüzlerce kişi katıldı. Cenaze namazının kılınması için çağrılan Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı mahalle imamı ise 'Müftülüğün PKK'lilerin cenaze namazlarını kılmalarını yasaklamış olması' gerekçesiyle cenaze namazını kılmaya gelmedi. HPG'li Duru'nun, dini vecibeleri halk tarafından yerine getirilerek cenaze namazı kılındı. Kılınan cenaze namazının ardından Duru'nun naaşı, gece geç saatlerde belde mezarlığında defnedildi.

Duru'nun defnedilmesi sonrası mezarı başında saygı duruşunda bulundu. Burada konuşan HDP İlçe Eşbaşkanı Fikret Turgut,  "Yine şehitlerimize sahip çıktık. Şehitlerimiz onurlarımızdır. En büyük kahramanlık budur. Şeref ve namus uğruna bu yolda kendilerini feda ettiler. Şehitlerimizin bizlerden tek bir isteği vardır. Oda birlik olmamız. Bizler eğer birlik olmasak şehitlerimize de halkımıza da toprağımıza da ihanet etmiş oluruz" dedi.

Cenaze namazı kılmayan İmama da sert tepki gösteren Turgut, "Sistem bugün evlatlarımızın cenazelerini bile kılmamızı yasaklamış. Eğer sistem bunu yasaklamışsa ve imam gelmiyorsa, o imamın da arkasından namaz kılınmaz. Sistem cenazelerimize işkence yaptığı gibi dinimize de yasaklıyor. Hepimiz Müslüman'ız. Bu sistem ama bizleri Müslüman olarak da kabul etmiyor. Bunu farkında olmak gerek. Buna karşın bizler de şehitlerimize sahip çıkacağız"  şeklinde konuştu.

HPG'li Duru için belde 3 gün boyunca taziye çadırının kuruldu.