İsveç Parlamentosu Kürdistan Grubu: Seçilmişleri serbest bırakın

İsveç Parlamentosu’ndaki 7 siyasi partinin oluşturduğu Parlamento Kürdistan Grubu, yazılı bir açıklama yaparak halkın oylarıyla seçilmiş milletvekillerinin tutuklanmayacağını belirtti.

İsveç Parlamentosu’ndaki 7 siyasi partinin oluşturduğu Parlamento Kürdistan Grubu, yazılı bir açıklama yaparak halkın oylarıyla seçilmiş milletvekillerinin tutuklanmayacağını belirtti ve HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile tutuklanan tüm HDP’lilerin serbest bırakılmasını talep etti.

Türkiye’de uzun zamandan beri gerçekleşen insan hakları ihlallerinin 15 Temmuz askeri darbe girişiminin ardından daha da kötüleştiğini belirten Kürdistan Grubu, Türkiye’de sivil toplumun, hukuk sisteminin ve ifade özgürlüğünün saldırı altında olduğunu belirtiyor.

Türkiye’deki gelişmelerin insan hakları, basın ve ifade özgürlüğü ve muhalefet partisi liderleri açısından olumsuz yönde geliştiğine dikkat çekilen açıklamada, “Gazeteciler, seçilmişler ve sivil toplumun temsilcilerinin tutuklanmaları açık ve keyfi bir biçimde devam ediyor. Uluslararası Af Örgütüne göre 22’si hakkında henüz dava açılmayan en az 155 gazeteci cezaevlerinde” ifadelerine yer veriliyor.

HDP'LİLERİN TUTUKLAMALARI DEMOKRASİ VE PARLAMENTERİZME BÜYÜK BİR DARBEDİR

HDP’nin Türkiye’nin üçüncü büyük partisi olduğu ve 59 milletvekiline sahip olduğu belirtildikten sonra, “Günümüzde aralarında tutukluların da bulunduğu halkın seçtiği binlerce politikacı haklarında karar verilmesini bekliyor. Son olarak da HDP’nin Eşbaşkanları ve 7 milletvekili tutuklandı. Bu Türk demokrasisi ve parlamenterizme büyük bir darbedir” deniliyor.

“İsveç Parlamentosu’nun milletvekilleri olarak HDP’li meslektaşlarımızla partinin seçilmiş temsilcilerinin derhal serbest bırakılmalarını ve görevlerine dönmelerini talep ediyoruz. Halkın seçtiği temsilcilerin toplu tutuklanmaları tamamen kabul edilemez. Halkın seçtiği temsilcilerin tutuklanması insan haklarını düzenleyen uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Türkiye altına imza attığı insan haklarıyla ilgili uluslararası sözleşmelere uymalı ve hukuk devletinin ilkelerine dönmelidir” diyen Parlamento Kürdistan Grubu, Avrupa Birliği’ne açıkça tutum alması ve Türkiye’de demokratik reformaları gerçekleşmesi ve yeniden barış sürecine dönülmesi için girişinde bulunma çağrısında bulunuyor.

İsveç Parlamentosu bünyesinde kurulu Kürdistan Grubu’nda 6 Kürt kökenli milletvekilinin yanı sıra her siyasi partiden 20 civarında milletvekili yer alıyor. Yapılan açıklamanın altında Roza Güçlü Hedin (Sosyal Demokrat İşçi Partisi), Fredrik Malm (Liberal Parti), Margereta Cederfeldt (Muhafazakar Parti), Kerstin Lundgren (Merkez Partisi), Hans Linde (Sol Parti), Desirre Pethrus (Hıristiyan Demokratlar) ve Jabar Amin’in (Çevre Partisi Yeşiller) imzaları bulunuyor.