GÖRÜNTÜLÜ

'Kadınlar Öcalan felsefesini merkeze almalı'

Süleymaniye’de Öcalan’ın düşünceleri ekseninde Ortadoğu’da barış ve istikrarın tartışıldığı konferans üçüncü gününde devam ediyor. Üç günlük konferansın son günündeki ilk panelde, Ortadoğu’da kadın özgürlük sorunu değerlendirildi.

Panelin moderatörlüğünü Bağdat Üniversitesi Beşeri Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Ferah Sabır yaptı. Panele konuşmacı olarak KJA Koordinasyonundan Ceylan Bağrıyanık, Tunus Kadın Koalisyonu’ndan Saloua Guiga, PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ve Kobanê Kantonu Başkanı Enver Müslim katıldı.

Enver Müslim, “Devrimle değişen erkek egemenliği” başlıklı bir sunum yaptı. Müslim, Rojava’daki devrime ve yürütülen mücadeleye dikkat çekerek, “Bugün bütün değerler kurtarılıyor” dedi. Kadınların rolünü değerlendiren Müslim, kadının özgürlüğünün toplumun özgürlüğü, kadının yenilgisinin toplumun yenilgisi olduğunu söyledi. 

Enver Müslüm, ortak yaşamın, eşit ve özgür yaşamın tek yolu olduğunu belirtirken, Rojava devriminin en aktif aktörlerinin kadın olduğunu kaydetti.

Müslim, “Özgür kadın bu küçük toprak parçasında gelenekçiliğe karşı özgür insanı ortaya çıkarmayı başladı. Bu da ortak yaşam temelinde gerçekleşti” dedi.

“Kadınlar toplumun her alanında öncü rolünü oynuyor” diyen Müslüm, sözlerini Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük isteyerek tamamladı.

GUIGA: KADINLAR ÖCALAN’IN FESLEFESİNİ MERKEZE ALMALI

Daha sonra söz alan Tunus Kadın Koalisyonu üyesi Saloua Guiga, ‘Arap Dünyasında Özgürlük Arayışı ve Deneyimleri’ başlığıyla bir sunum yaptı.

Guiga, Öcalan’ın hem Ortadoğu hem de dünyanın diğer kıtalarına barışı getirmek için mücadele ettiğini belirterek, Öcalan’ın felsefesinden yola çıkarak liberalizme, köleliğe, kapitalizme karşı daha fazla mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

Savaşın yoğunluklu olarak sürdüğü Ortadoğu’da kadın ve çocuk haklarının hiçe sayıldığını belirten Tunuslu aktivist, Êzidî kadınların pazarlarda satıldığını, çocuk evliliklerin olduğunu ve bunun onurla bağdaşan hiçbir yanının olmadığını ifade etti. Guiga, “21’inci yüzyılda konuştuğumuz bu sorunlar kadın ve erkek arasında nasıl bir eşitliğin olduğunu ve eşitsizliğe dayalı nasıl bir uçurumun olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Guiga, Ortadoğu’da kadınların gözardı edilmesinin temel nedeninin siyasal İslam olduğunu söyleyerek, Ortadoğu ve dünyaya barışın gelmesi, kadın ve erkeğin eşit düzeyde yaşayabilmesi için Öcalan’ın felsefesini okumanın ve bilmenin gerekliliğine işaret etti.

Tunus Kadın Koalisyonu üyesi Saloua Guiga, “Toplumsal barış için mücadele eden herkes Öcalan’ın fikirlerinden yola çıkarak bölgeye barış getirebilir. Öcalan’ın yaşam ve mücadele felsefesini tüm dünya kadınları ve insanlık özgürlük mücadelesinin temeline oturtmalı” şeklinde konuştu.

Tunuslu kadın hakları savunucusu Guiga, son olarak kadınlar olarak meydanlardaki, alanlardaki mücadelelerini daha da yükselteceklerini söyledi.

BAĞRIYANIK: TOPLUMSAL DEVRİM KADIN ÖZGÜRLÜĞÜ İLE OLMALI

‘Devrim İçinde Devrim Gerçekliği’ başlıklı bir sunum yapan KJA Koordinasyon üyesi Ceylan Bağrıyanık, kadının tarihsel mücadele aşamalarına değindi.

Bağrıyanık, toplumsallaşmanın kadın etrafında gerçekleştiğine, kadınların dünyanın yüzde 98’ni ifade eden bir süreci özgürlük ve dayanışmayla geçirdiğine vurgu yaparak, “Neolitik devrim bunun en somut örneğidir” dedi.

Devlete dayanmayan bir yaşam biçiminden bir hiyerarşik sürece geçiş yaşandığını belirten Bağrıyanık, kapitalist modernite aşamasında ise kadının tarihin diğer aşamalarından çok daha fazla köle haline getirildiğini belirtti.

Tüm toplumsal sorunların kaynağını kadın üzerinden gelişen kölelikle bağdaştıran Bağrıyanık, toplumsal devrim gerçekleşecekse bunun temeline kadın özgürlüğünü koymak gerektiğini ifade etti.

Kadın hareketi olarak Kürdistan’ın kuzey parçasındaki çalışmalarını da aktaran Bağrıyanık son olarak Öcalan üzerindeki tecridi kınayarak, Öcalan’ın özgürlüğü için mücadelelerini daha da yükselteceklerini söyledi.

ABDULLAH: KADINLAR ROJAVA’DA BAŞARDI

Son olarak söz alan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ‘Siyaset ve Toplumun Demokratikleştirilmesinde Kadın Devrimi’ başlığıyla bir sunum yaptı.

Asya Abdullah Kürt kadınları olarak Rojava devrim sürecinde yaşadıkları deneyimleri anlattı.  Abdullah, “Kadınlar olarak artık erkekler için ne yaşamaya ne de ölmeye mecburuz. Kadınlar Rojava Kürdistan’ında siyaset, yaşam, askeri alanda öncü olmayı başardı” dedi.

Kadınların Rojava sisteminde her alanda öncü güç olduğunu dile getiren Abdullah,  “Erkek egemenliği kadınların ciddi sorunlar yaşamasına yol açtı. Bunu aşmak için kadın haklarına dayalı yasalar çıkartıldı” diye konuştu.  Abdullah, Rojava devriminin bir kadın devrimi olduğunu vurguladı.

 

...