Kayıp yakınları: AKP yaralarımıza yenilerini ekledi

Amed ve Batman'da, yakınları devlet tarafından katledilenlerin yakınları adalet arayışlarını sürdürdü. AKP'nin halihazırdaki savaş politikasına da tepki gösterilen eylemlerde, çözüm yöntemi olarak diyalog ve müzakere işaret edildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ile kayıp yakınları, her hafta düzenledikleri "Kayıpları bulunsun, failler yargılansın" eylemine devam etti.
Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları ile kayıp yakınları, 1 Şubat 1993'te Cizre'nin Dirsekli köyünün Kurtuluş mezrasında katledilen Tahir Koçu ve Emin Savgat'ın faillerini sordu. 
Eylemde konuşan İHD Şubesi Sekreteri Abdulselam İnceören, Kürt sorununun diyalog ve müzakere yöntemiyle çözülmesinden başka yol olmadığını belirtti.

EN SON KARAKOLA GİTTİLER

İHD Yöneticisi Emin Ermin de Koçu ve Savgat'ın evlerinin 9-10 kişilik askeri kamuflajlı kişiler tarafından basıldığını, "Onlarla biraz işimiz var" denilerek götürüldüğünü söyledi. Ermin, kayıp yakınlarının 25 Mart 2009 tarihinde Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği şikayet dilekçesinde yazılanları da şöyle aktardı: "Savgat ve Koç götürüldükten sonra köydeki yakınları onları gizlice takip etti. Yakınları Koçu ve Savgat'ın Zuran mezrası yakınlarındaki Radar Karakolu'na gittiğini gördü. Üç gün sonra ise Savgat ve Koçu'n silahla vurulmuş bedenleri karakol yakınlarında bulundu."

BATMAN

İHD Batman Şubesi üyeleri ve kayıp yakınları, Gülistan Caddesi'nde bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Burada yapılan basın açıklamasına sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda kişi de destek verdi. 
Kaybedenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan İHD Şube Başkanı Mehmet Bağatır, '90'larda açılan yaralar henüz sarılmamışken, AKP'nin savaş politikasıyla bu yaralara yenilerinin eklendiğini söyledi.