KCK: Derwêşê Evdî’nin özlemini mutlaka başaracağız

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Şengal’de IŞİD’in soykırım saldırısını kınayarak, “Derwêşê Evdî’nin özlemi olan özgür Kürdistan ve özgür yaşam mücadelesini mutlaka başaracağımızın sözünü bir daha yineliyoruz” dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, iki yıl önce IŞİD’in saldırılarıyla Êzidî Kürtlerin 73. Fermanı yaşadıklarını vurgulayarak, “Yüzlerce Kürt’ün katledilmesi, binlerce Êzidî kadının kaçırılması unutulmayacak alçak bir saldırı olarak tarihe geçmiştir. Bu soykırım saldırısını nefretle kınıyor, bu insanlık dışı saldırının intikamının alınacağı sözünü veriyoruz” diye belirtti.

“Êzidî halkımız insanlığın, tarihin ve kadim Kürt halkının bizlere bıraktığı miras ve emanettir” denilen açıklamada “Êzidî Kürtlere sahip çıkmak sadece bizlerin değil, tüm Ortadoğu halklarının ve insanlığın da görevleri arasındadır. Êzidî Kürtlere yapılan saldırı, tüm insanlığa, Ortadoğu halklarına ve Kürtlüğe yapılmış saldırıdır. İnsanlığın ve Kürtlüğün kök hücre değerlerinin en önemli taşıyıcısı olan bu halkımızı koruma mücadelesi, aynı zamanda tüm insanlığı ve Kürtlüğü koruma mücadelesidir. Bu açıdan gerillanın IŞİD’in soykırım saldırısına karşı direnişi insanlık tarihinin en kutsal direnişlerinden biri olarak da tarihe geçmiştir.

12 kişilik bir gerilla grubunun müdahale ederek IŞİD’i durdurması, inançlı bir topluluğun direndiğinde neleri başarabileceğinin kanıtı olmuştur. Eğer Êzidîler zamanında öz savunmalarını oluşturmuş ve özyönetimlerine sahip olmuş olsalardı kesinlikle bu soykırım saldırısı durdurulur, 73. Ferman yaşanmazdı. Bu gerçeklik, halkların, toplulukların kendi özyönetimlerini kurmaları ve öz savunmalarını oluşturmalarının ne kadar önemli olduğunu bir daha ortaya koymuştur” ifadelerine yer verildi.

ŞENGAL’İN  DEMOKRATİK ÖZERKLİĞİNİ SAVUNMADAN DEMOKRAT OLUNMAZ

KCK açıklamasında devamla şu hususlara dikkat çekildi:

“IŞİD Şengal’i kontrol ederek hem Başurê Kurdîstan üzerinde hakimiyet kurmayı, hem de Şengal üzerinden Rojava Devrimine saldırıp devrimi tasfiye etmeyi amaçlamıştır. Bu açıdan Şengal’deki direniş Başurê Kurdîstan ve Rojava’nın savunulması direnişi olmuştur. Hatta IŞİD’in Musul ve çevresinde savunma konumuna geçmesinde Şengal Direnişinin büyük payı vardır.

Şengal, hem toplumsal, hem siyasi, hem de askeri açıdan stratejik öneme sahiptir. Şengal, özyönetim ve öz savunma temelinde demokratik ve özgür yaşamını kurduğunda Başurê Kurdîstan’ın özgür ve demokratik yaşamı büyük bir hamle yapacak, bu da Irak’ın demokratikleşmesinde büyük bir rol oynayacaktır. Şengal’in özgür ve demokratik yaşama kavuşması Başurê Kurdîstan’ın demokratikleşmesi, Başurê Kurdîstan’ın demokratikleşmesi de Irak’ın demokratikleşmesini sağlayacaktır. Irak’ın demokratikleşmesi de Ortadoğu'nun demokratikleşmesinde dev bir adım olacaktır.

Bu açıdan tüm demokratlar ve özgürlükçüler Şengal’in özerkliğini ve öz savunmasını savunmalıdırlar. Şengal’in Demokratik özerkliğini savunmadan ne Kürdistan'da, ne Irak’ta, ne de dünyada demokrat olunabilir.

Êzidî Kürtler meclislerini kurarak ve öz savunma gücü YBŞ ve YBŞ JİN’i kurarak özyönetim ve öz savunma temelinde yerel demokratik yaşamlarını kurmada ısrarlı olduklarını göstermişlerdir. Tüm Kürt siyasi güçlerine ve demokratlarına düşen görev, Êzidîlerin bu adımlarını destekleyip güçlendirerek Êzıdxan’ı Kürdistan, Irak ve Ortadoğu'nun örnek yeri haline getirmek olmalıdır. Êzidîler özgür ve demokratik olduğunda, Başurê Kurdîstan ve Rojava da özgür ve demokratik yaşamını güçlendirmiş olacaktır.

ÊZİDΠHALKIMIZIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ GÜVENCEYE ALMAK İÇİN HER ZAMAN YANLARINDA OLACAĞIZ

Kürt Özgürlük Hareketi olarak tüm Kürdistan halkının özgür ve demokratik yaşamı için duyduğumuz sorumluluk gereği Êzidî halkımızın varlığını ve özgürlüğünü güvenceye almak için dün olduğu gibi her zaman da yanında olacağız. Tüm Kürt siyasi güçlerinin de Êzidî halkımızın özerk yaşamının yanında yer alarak Kürt demokrasisini güçlendirme temelinde Kürt halkının tüm Ortadoğu'da güçlenmesinde sorumluluklarını yerine getirmelidirler.

Kürt Özgürlük Hareketi olarak Êzidî halkımızın özgür ve demokratik yaşam mücadelesi yanında yer alarak kurtarılmayan Êzidî topraklarının kurtarılması için de üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Bu, aynı zamanda Êzidîlerin de özgür ve demokratik yaşamı karşısında çok hassas olan Önder Apo'nun isteğini yerine getirmek olacaktır.

IŞİD'in soykırım saldırılarını bir daha kınarken, Derwêşê Evdî’nin özlemi olan özgür Kürdistan ve özgür yaşam mücadelesini mutlaka başaracağımızın sözünü bir daha yineliyoruz.”