‘KDP YNK-Goran anlaşmasını bozmak istiyor’

Siyasi gözlemci Falah Salah, KDP’nin parlamento başkanlığını YNK’ye teklif etmesinin YNK ile Goran hareketi arasındaki anlaşmayı bozmak amaçlı olduğunu söyledi.

Güneydeki siyasi krizin, bölgenin yıllardır iki parti arasında bölüşülmüş olmasından kaynaklandığını belirten Salah, Mesud Barzani’nin yasal açıdan başkanlığının geçerli olmadığını, ancak KDP başkanı sıfatıyla sorunları çözmek amacıyla bir görevlendirme yapabileceğini kaydetti.

BARZANİ’NİN BAŞKANLIĞA DEVAM ETMESİ YASADIŞIDIR

Güney Kürdistan'da mevcut durumda yasal olarak bir başkanın olmadığını, olmayan başkanlık sıfatıyla Mesud Barzani’nin görevlendirme yaptığına işaret eden siyasi gözlemci Falah Salah “Oysa bölgede başkanlık adına bir şey mevcut değil. Şimdi başkanlık temsilcisi adına görevlendirilen biri partilerle görüşmeler yapıyor. Ama Mesud Barzani’nin başkanlığı yasal açıdan bitmiştir. Hiçbir meşruluğu yoktur. Parlamento da işlemez durumdadır. O açıdan yasal açıdan geçersiz bir başkanlık sıfatıyla görevlendirme yapacağına, mesut Barzani kendisi KDP başkanı sıfatıyla sorunları çözmek için partilerle görüşme yapabilir” şeklinde konuştu.

SİYASİ PARTİLERİN YÜZÜ DIŞA DEĞİL İÇE DÖNÜK OLMALI

Güney Kürdistan’daki siyasi partilerin Kürdistan’daki siyasi güçlerden çok dış güçlerle ilişkilenmesini eleştiren Salah, bunun da Güney Kürdistan'da yaşanan sorunları çözümsüz bıraktığına, partilerin iç sorunlara daha çok yoğunlaşması gerektiğine, dikkat çekerek, hükümeti de halkı açlığa mahkum etme siyasetini meşrulaştırmakla eleştirdi

Salah şöyle devam etti: “Böyle olunca sorunlar çözümsüz kalıyor. Ancak işin kötü tarafı sorunların çözümsüz bırakılması halkı ekonomik açıdan olumsuz etkiliyor. Hükümet halkı açlığa mahkûm etme siyasetini bir şekilde meşrulaştırıyor. Açıkçası bundan da birinci dereceden KDP sorumludur. Çünkü hükümetin büyük ortağı ve yönetimin önemli bölümünü elinde tutan odur. Dilerim sorumluluklarını yerine getirir ve halkı içinde yaşadıkları bu zor koşullardan çıkarırlar.”

KDP YNK-GORAN İTTİFAKINI BOZMAYA ÇALIŞIYOR

KDP’nin görevden aldığı Goran hareketi parlamento başkanı yerine YNK’den birinin geçmesini teklif etmesini, YNK-Goran arasındaki anlaşmayı baltalama girişimi olarak değerlendiren Salah, KDP’nin bu şekilde karşısındaki cepheyi parçalayarak yanına çekmeyi hedeflediğini söyledi.

“Açık söyleyeyim. Bence parlamento başkanlığının YNK’ye teklif edilmesi Goran Hareketi ile YNK arasındaki anlaşmayı sekteye uğratma, bozma amaçlıdır” diyen Salah devamla: “Hatta sadece bu iki parti de değil, KDP diğer bazı partilerin de içinde yer aldığı karşı cepheyi bozmaya çalışıyor. Güçsüz kılmak istiyor. Güçsüz kıldıkça kendi tarafına daha rahat çekeceğini hesaplıyor” şeklinde konuştu.

KDP’nin mevcut siyaseti terk etmesi, Türk devleti yerine Kürdistan’daki güçlerle ilişkilerini güçlendirmesi gerektiğini belirten, Salah ısrarla elinde bulundurduğu başkanlığa ilişkinse, bunun sonsuza kadar bir parti, aile ya da kişi tarafından elde tutulmasının ise mümkün olmadığı gibi doğru olmadığını söyledi.

Salah son olarak: “Açıkçası hiçbir parti, aile ya da şahsiyet sonsuza dek bu ülkede iktidarını kurma hakkına sahip değildir. KDP Türkiye ile ilişkilerini Kürdistan’daki partilerle ilişkilerinden öncelikli ele alıyor. Hal böyle olunca başkanlığı bırakmıyor. Güney Kürdistan'da da sorunlar çözüm bulmak yerine giderek daha fazla içinden çıkılmaz bir hal alıyor” dedi.