Kimliği tespit edilemeyen 6 cenazeyi halk defnetti

Cizre’de vahşet bodrumlarında devlet güçlerince katledilen ve otopsi işlemleri için Mardin’e getirilen 27 cenazeden kimlik tespiti yapılamayan 6 cenaze, MEYADER ve halk tarafından Mardin’de defnedildi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde vahşet bodrumlarında Türk devlet güçlerince katledilen ve otopsi işlemleri Mardin’e getirilen 27 cenazeden kimlik tespitleri yapılamayan 6 cenaze, MEYADER Mardin Şubesi tarafından alınarak, Mardin Kamor mevkiinde bulunan Hak Mezarlığı’na defnedildi.

Cenazelerin hastaneden alınması sırasında HDP Mardin Milletvekili Erol Dora, DBP, HDP Mardin il ve ilçe yöneticileri, Barış Anneleri, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları ile DBP’li bölge belediye eş başkanları ve cenazelerin kimlik tespiti için hastaneye kan örneği veren çok sayıda aile hazır bulundu. Cenazeler morgdan “Şehid namirin”, “Bijî berxwedana Cizîrê” sloganları eşliğinde çıkartıldı. Bu sırada annelerin, “Bizler yiğit Kürt gençlerinin anneleri ve babalarıyız. Kendi halkı için canları veren Kürt yiğitlerini görün.Onlarla her zaman gurur duyuyoruz. Yiğitler asla ölmez” ifadeleriyle ağıtlar yaktı. Sarı kırmızı yeşil bayraklara sarılı cenazeler ardından, onlarca araçlık konvoyla Mardin Halk Mezarlığı’na götürüldü.

Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu sonrası törende MEYADER Mardin Şube Başkanı Abdullatif Tabar konuştu. Cizre’de yaşamlarını yitirenlerin Kürt halkı için kendi bedenlerini feda ettiklerini belirten Tabar, kendilerinin her zaman onlara borçlu kalacaklarını söyledi. Tabar, “Emin olun ki artık gün birlik ve beraberlik günüdür. Kaçmakla veya sessiz kalmakla hiçbir şey çözülmez” dedi.

Tabar’ın ardından konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ise Kürt halkına saldırılara karşı birlik ve mücadele çağrısında bulundu. Türk, “Emin olun ki yaşananlara karşı sessiz kalmak Kürt halkının bitmesine ve boğulmasına neden olur. Kürt halkı katliamlara karşı halkının yanında olmalı ve mücadelesine sahip çıkmalıdır. Ancak bu şekilde demokrasiye ulaşabiliriz. Ama bizler bunu yapmayıp sessiz kalmaya devam edersek emin olun Kürt halkı çok şey kaybeder. Bugün Kürt halkının özgürlüğüne kavuşmaması için çok kirli oyunların oynandığını görmekteyiz. Evet acılar yaşıyoruz. Ama önümüz aydınlıktır. Çünkü bugün Ortadoğu’da Kürt halkı büyük bir aktördür” dedi.

Türk, Cizre’de katledilenlerin yalnız olmadığını da vurgulayarak, “Tüm dünya biliyor ki bugün yaşamını yitirenler kimsesiz değildir. Kürt halkı her zaman kendi evlatlarının yanındadır. Yarın aileleri gelecek, onları ziyaret edecekler ve bizler yine onlarla beraber olacağız” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından cenazeler yan yana toprağa verildi.