Kubat Talabani ve Silêmanî Valisi’nden kınama

Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani, iki gazetecinin katledilmesinin kabul edilemez bir suç olduğunu belirtti; Türk devletinin Başûr’da ciddi bir tehdit oluşturan eylemlerine sınır koymaları yönünde Irak hükümetine ve uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Başûrê Kurdistan Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ve Silêmanî Valisi Heval Ebubekir, işgalci Türk devletinin, Silêmanî’nin Seyîdsadiq ilçesinde özgür basın çalışanlarının aracına yönelik gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin açıklama yaptı.  

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Seyîdsadiq yakınlarındaki drone saldırısında katledilenler silahlı bir grubun üyesi değil, iki kadın gazeteciydi. Bu iki gazetecinin öldürülmesi kabul edilemez bir suçtur ve her türlü uluslararası yasa ve normlara aykırıdır. Bu suçu şiddetle kınıyoruz. Aynı zamanda bu, Irak toprağının egemenliğine yönelik bir ihlaldir. Bir kez daha Irak hükümetine ve uluslararası topluma bu tür ihlalleri durdurmaları ve Kurdistan Bölgesi’ndeki sivillerin yaşamları için ciddi bir tehdit oluşturan bu eylemlere bir sınır koymaları çağrısında bulunuyoruz. Bu vesileyle her iki şehit gazetecinin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyor ve yaralılara acil şifalar diliyorum.” 

Süleymaniye Valisi ise, şu mesajı verdi: “Ben Silêmanî Valisi olarak, Kurdistan Bölgesi topraklarında, Silêmanî ilimizde ve halkımızın canı, malı ve mülkü üzerinde gerçekleştirilen bu bilinçli askeri saldırıları şiddetle kınıyorum. Savaş, saldırılar ve askeri çözümler sorunları çözmeyecek, durumu daha da kötüleştirecektir. Tüm taraflara diyalog, anlayış ve gerçek barış yoluna dönme çağrısında bulunuyoruz. Bu kötü durumun son bulması ve bölgemizin güvenli ve istikrarlı bir hale gelmesi gerektiğini vurguluyoruz.”