Kürdistan'da 6 ayda neler yaşandı?

İHD, Kürdistan'da 2016'nın ilk 6 ayında yaşananları raporlaştırdı.

AKP/Saray çetelerinin çok sayıda sivili katlettiğine dikkat çekilen raporda, çeşitli başlıklarda hak ihlalleri hakkında da bilanço paylaşıldı. İHD, derhal bağımsız bir heyetin Öcalan ile görüşmesini de istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Kuzey Kürdistan'da 2016 yılının ilk 6 ayında yaşanan insan hakları ihlalleriyle ilgili raporunu kamuoyu ile paylaşmak için toplantı düzenledi. 

Toplantıda yapılan açıklamada, "Darbe teşebbüsü ile birlikte, idam cezası yeniden gündeme getirilmektedir. Bizler insan hakları savunucuları olarak, bu tartışmaları kaygı ile karşılamaktayız ve ölüm cezasının yaşam hakkının ihlali olduğunu bir kez daha belirtmek istiyoruz" denilerek, devlet yetkililerine de, taraf olduğu uluslararası normlara göre hareket etme çağrısında bulunuldu.

'İNSANLIK SUÇLARI İŞLEYEN BİR DEVLET!'

Açıklamada, 24 Temmuz 2015 tarihinden bu yana, siviller de dahil yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekilerek, "Özellikle son bir yılda bölge kentlerinde uygulanan sokağa çıkma yasakları ve ardından icra edilen askeri-polisiye operasyonlar, bu operasyonlarda ortaya çıkan tablo, evrensel değerleri hiçe sayan ve insanlık suçları işleyen bir devlet pratiğinin gözler önüne sermiştir" denildi.

"Devlet ve siyasal iktidar, çatışmaların derinleşmesini sağlayan sıkıyönetim uygulamalarına ve askeri operasyonlara bir an önce son vermeli ve çözüm müzakereleri yeniden başlatılmalıdır" denilen açıklamada, PKK'den de siyasi diyalog kanallarını açması talep edildi.

'BAĞIMSIZ BİR HEYET SAYIN ÖCALAN İLE GÖRÜŞMELİ'

İHD açıklamasında, şu ifadelere de yer verildi:

"PKK Lideri Sayın Abdullah Öcalan üzerinde geliştirilen ağırlaştırılmış tecrit uygulamaları sona erdirilerek, toplumsal barışın yeniden zemin bulmasına katkı sunacak çabalarından yararlanılmalı ve sürecin önemli bir aktörü olması sebebiyle kendisine çalışabileceği koşullar oluşturulmalıdır. 

Ayrıca, darbe girişimi ile birlikte Sayın Öcalan’ın güvenliğinin tehdit altında olduğuna ilişkin iddialar gündeme gelmekte, ancak bu konuda devlet yetkililerinin yapmış olduğu açıklamaların kamuoyunu tatmin edici nitelikte olmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle, bağımsız bir heyetin İmralı Cezaevine giderek tespitlerde bulunmasına imkan verilmesi çağrısında bulunuyoruz."

AĞIR BİLANÇO

Açıklamanın devamında ve raporda, şu bilgiler de yer aldı: 

"Bölgemizde, çoğunluğu sokağa çıkma yasakları süresi içerisinde olmak üzere 296 kişi, güvenlik güçleri tarafından açılan ateş sonucu yaşamını yitirmiş, 110 kişi ise yaralanmıştır. Güvenlik güçleri tarafından 60 toplumsal gösteriye müdahalede bulunulmuş ve gerçekleşen orantısız müdahalelerde, en az 36 yurttaş çeşitli şekillerde yaralanmıştır. 1900 ev ve iş yerinin baskına maruz kaldığı 2016 yılının ilk 6 ayında, 112’si çocuk 3 bin 860 kişi gözaltına alınmıştır. 34’ü çocuk bin 45 kişi ise tutuklanmıştır. Gözaltında ve gözaltı yerleri dışında cinsel saldırıya varan insanlık dışı muameleler gerçekleştirilmiş, insanlık onuru hiçe sayılmıştır. En az 184 yurttaş gözaltı birimlerinde işkenceye maruz kalırken, yine en az 85 yurttaş da ev baskınları ve sokak ortasında güvenlik güçlerinin şiddeti ile karşı karşıya kalmıştır.

2016 yılının ilk 6 ayında bölgede bulunan cezaevlerinde en az 450 politik mahpus, hiçbir gerekçe gösterilmeden veya politik tutumlarından sorumlu tutularak, ailelerinden uzak illerde bulanan hapishanelere sürgün edilmişlerdir. Yine 176 siyasi mahpus, cezaevinde veya nakil sırasında, cezaevi idaresinin işkence ve kötü muamelesine maruz kalmıştır. Mahpusların sağlık ve iletişim hakları ihlal edilmekte, çeşitli disiplin suçları ile tecrit ve izolasyona tabi tutulmaktadır. Özellikle sağlık hakkı ihlallerinin hala devam ettiğini,  300’ü ağır olmak üzere 756 hasta mahpusun cezaevlerinde adeta kaderine terk edilmiş durumda olduğunu ifade etmek istiyoruz. 

2016 yılının ilk 6 ayında, aile içi şiddet sonucu ve toplumsal alanda 20 kadın katledilirken, 7 kadın da intihar etti. 

Bölgemizde ilk 6 ayda, 5 çocuk katledildi, 4 çocuk intihara sürüklendi. 67 çocuk ise, cinsel istismara maruz kaldı. 

2016 yılının ilk 6 ayında bölgemizde, aralarında üniversite öğrencileri ve politikacılarından bulunduğu 683 kişiye politik nedenlerle soruşturma ve davalar açılmış, yine açılan soruşturma ve davalarda 83 kişiye çeşitli ve haksız cezalar verilmiştir. 

13 bin kamu emekçisine sendikal grevlere katıldıkları gerekçesiyle  soruşturmalar açılmış, 77 kamu emekçisine idari cezalar verilmiş, 15 kişi sürgün edilmiş ve 904 kişi de haksız şekilde işten çıkarılmıştır."

İHD, çatışmalı ortamın bir an önce son bulmasını, kalıcı bir çatışmasızlık halinin ve çözüm sürecinin yeniden taraflarca müzakere edilmesi istedi.