Kurdistan’daki savaşın farklı bir boyutu: İşgal şirketleri

TC'nin Kurdistan’da rahat adım atmasının bir nedeni KDP’nin izlediği politikalar dayanırken, diğeri ise işgalin altyapı ve lojistiğini sağlayan şirketler oluyor. ANF; TC’ye bu konuda önayak olan şirketlerin isimlerine ulaştı.

İŞGAL ŞİRKETLERİ

Türk devletinin Başûrê Kurdistan’da yürüttüğü ilhak politikalarının bölgeye yansımaları devam ediyor. Başûr halkı yerinden yurdundan edilirken, Türk ordusuna ait yeni üslerin kurulmasına da hız verildi. TC'nin Kurdistan’da rahat adım atmasının bir nedeni KDP’nin izlediği politikalar dayanırken, diğeri ise işgalin altyapı ve lojistiğini sağlayan şirketler oluyor. ANF; TC’ye bu konuda önayak olan kimi şirketlerin isimlerine ulaştı. Bölge kamuoyunda öne çıkan 7 şirket ve 35 ismin işgal politikalarında oynadığı rol, çarpıcı bir tablo ortaya koyuyor.
Kurdistan'ın birçok yerinde  yapılan ihale organizasyonlar kapsamında milyon dolarlar harcanıyor. Adı geçen şirket ve isimlerin bağlantıları; ordudaki üst düzey komutanlar, MİT yetkilileri, AKP'li yöneticiler, içişleri eski bakanı Süleyman Soylu ve Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetinin azmettiricilerinden Olcay Kılavuz'a kadar uzanıyor.

ODABAŞI NAKLİYAT VE ANONİM ŞİRKETİ

Süleyman Odabaşı’na ait şirketin merkezi Amed’in (Diyarbakır) Bajarê Nû (Yenişehir) İlçesi’nde bulunuyor. İkinci adresi Amed’in 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan şirketin sahibi kentin tanınan ailelerinden. Kurdistan’da bir çok şubesi olan şirket, askeri ihaleleri almakla biliniyor. 2022’de TC’nin Zap’ta gerçekleştirdiği operasyonlardan bu yana Zap Bölgesi’nde yol yapımı çalışmalarını yürüterek, Türk ordusuna lojistik nakliyat sağladığı kaydedildi.  Mühendislik alanında da TC ordusuna destek sunan şirketin araçları, HPG’nin Türk ordusuna gerçekleştirdiği “Sergelê-Tepê Bahar Operasyonu” sırasında HPG ve YJA STAR güçlerinin hedefi olmuş. 

GÜNFAR ŞİRKET

Saladi Günfar’ın sahip olduğu şirket, Colemêrg (Hakkari) ve Çelê (Çukurca) bölgelerinde yol yapım işlerini üstleniyor. TC, gerçekleştirdiği operasyonlar kapsamında; Colemêrg’in Talê (Oğul) Köyü yaylalarından Çelê’nin Bilêcan (Kavuşak) Köyü alanına kadar ve Çelê İlçe merkezinden Kaymakamlık Çeşmesi olarak adlandırılan bölgeye kadar ulaşacak iki askeri yol yapmayı planlıyor. Necmi Pala ve Saladi Günfar tarafından ihaleleri alınan yolların yapımlarına başlandığı bildiriliyor. Şirket ayrıca Colemêrg’in Geliyê Tiyarê (Kazan Vadisi) ve Talê Köyü bölgesinde bulunan madenlerin çıkarılmasında da Türk askerleri ile birlikte hareket ediyor.

KAVÎN GRUP

Mesrur Barzani’ye ait olan firma; Türk ordusunun işgal ettiği Metîna’dan Çarçel Tepesi’ne kadar götürülen yolun ihalesini aldı. Yine Kanîmasî Beldesi’nden Tepê Orte alanına, bu alandan Çarçel ve Tepê Hakkarî alanlarına kadar yapılan yolları asfaltlıyor.
Firma en son; Zikri Barzani adına Amêdiyê ilçe merkezinden Amêdiyê Boğazı’na giden askerin yolun ihalesini üstlendi.

ÇETİN İNŞAAT

Erman Çetin’in sahip olduğu şirketin adresi, Colemêrg kent merkezinde bulunuyor. Şirket adına kardeşlerden Adil Çetin Colemêrg’te, Fazıl Çetin ise Ankara ve İzmir’de faaliyetler yürütüyor. Otluca Köyün’de orduya bağlı inşaat çalışmalarında da yer alan firmanın sahiplerinden Adil Çetin, oğulları Sercan Çetin ve Fazıl Çetin’in; ordu içindeki üst düzey komutanlar ve MİT’le yakın ilişkileri olduğu ifade ediliyor. Ayrıca firmanın Gever'de (Yüksekova) yapılacak yeni emniyet müdürlüğü binasının yapım işlerini yürüteceği de belirtiliyor.

ÖLMEZ MADENCİLİK

İsmet Ölmez’in sahip olduğu şirket; Metîna alanına bağlı Orê, Hirorê ve Nizorî bölgelerindeki askeri yollarını ihalesini aldı. Ölmez ailesinin fertlerinden olan Sabahattin Ölmez, Selman Ölmez, Fethi Ölmez, Savaş Ölmez, ve Kenan Ölmez gibi isimler de şirket adına çalışmalar yürütüyor. Amed, Wan ve Colemêrg’te maden sahaları bulunan şirketin 2000’lerden beri TC’nin askeri alt yapı çalışmaları için efor sarf ettiği öğrenildi.

AYKOP FİRMA

Aytekin Koparan’ın kurduğu firmanın faaliyet alanı ise Colemêrg ve Wan merkezli. Soyadını Karahan olarak değiştiren Koparan, AKP içerisinde de görevlerde bulunmuş. Türk ordusunun işgal ettiği bölgelerde; güvenlik yolu, kalekol ve karakol yapımını üstlenen firma, 2024 yılında da TC’ye dönük askeri hizmetlerine devam ediyor. Bölgede gelişen kimi tepkiler üzerine Koparan’ın CHP’ye geçtiği kaydediliyor. 
Firma ayrıca Rûbarok (Derecik) ve Şemzînan’dan (Şemdinli) Diyana tarafına kadar olan bölgelerde de askeri yol çalışmaları yapmakla adını duyurmuş.

KUM ŞİRKETİ

Bölgede yol yapım çalışmaları ile öne çıkan şirket; Yüksel Sak, Sekvan Sak ve Melek Sak adlı isimler tarafından yönetiliyor. Akraba olan kişiler Şırnak’ın Qileban(Uludere) İlçesi’nin Xabûr Köyün’den olurken, Sekvan Sak bölgenin önde gelen kontralarından biri olarak anılıyor. 2023 yılında Qileban’da askeri kule ve askeri yol ihalelerini alan şirket; Heftanîn ve Metîna alanlarında TC askeri üslerine cephane, akaryakıt ve lojistik malzeme tedarik etmiş. Diğer bir akraba olan Emrah Sak’ın da bu tür işleri yaptığı belirtilirken, kimi yerlerde işgalci askerlere katırlarla da lojistik malzeme taşınmış.
Bunun yanında ihaleler almaya devam eden şirketin, TC askerlerinin Heftanîn ve Metîna’da kalıcı üs yapım çalışmalarına ortak olduğu da kaydediliyor.
Ayrıca şirket yöneticilerinden Melek Sak'ın; adı Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetinde geçen Ülkü Ocakları eski genel başkanı Olcay Kılavuz ile fotoğrafları bulunuyor.

PALA YAPI ŞİRKET

Colemêrg’te ikamet eden Nazmi Pala tarafından kuruldu. Çelê ve Deştanê (Üzümlü) bölgelerindeki karakol ve yol yapım çalışmalarını tamamlayan şirket; Geliyê Derava Şûtê, Geliyê Tiyarê ve Xûbê köylerindeki maden ocaklarının yollarını Deşta Xanê’ye kadar genişletme işini sürdürüyor.
TC, bölgede yapılan maden yolları üzerinden Medya Savunma Alanlarındaki işgal saldırılarını uzun bir süreye yaymayı tasarlıyor.

BABATLAR

Türk devletinin Kurdistan Özgürlük Hareketi’ne karşı kullandığı korucuların başından gelen Zübeyir Babat; Şırnak Qileban’a bağlı Sêgirkê (Şenoba) korucularından. 2020’de Türk ordusunun başlattığı “Pençe-Kaplan” operasyonları kapsamında TC askerlerinin bulunduğu alanlara yıllık lojistik götürme ihalesini aldı. Zübeyir Babat; Kürtlere karşı palazlandırılan “Hançer Timi’nin” de başında bulunuyor. Söz konusu suç şebekesi; Qileban İlçesi’nden Sêrt’in Pervari İlçesi’ne, buradan Herekol Dağı ve Besta bölgelerine kadar ağaç kesimi başta olmak üzere Kurdistan’da gerçekleştirilen doğa talanı ile tanındı. Kesilen ağaçların kent dışına sevk edilmesi işleri ise Zübeyir Babat  tarafından Mahmut Babat, Kazım Babat ve Süleyman Babat isimli koruculara verilmiş.
Sêgirkê nüfusuna kayıtlı olan Hazım Babat da, Kürt halkına karşı kontra faaliyetlerinde şeceresi kabarık biri. Babat, 2022 yılında Heftanîn alanının Beykûr üs bölgesinden başlayıp Guhreşê ve Xantûr üs bölgelerine uzanan yolun yapımı ve betonlama işlerini yürütüyor. İhalenin taşeronluğu ise İkram Encü  tarafından alınmış. Metîna’nın işgal altında olan  Ava Sirtê, Horki, Tepê Zendûra, Balolê ve Pêş Xabûr bölgelerinde yürütülen ağaç kesimi ihalesi de Hazım Babat ve kardeşlerince sürdürülüyor.
Uzun süredir işgalcilerle birlikte çalışan Hazım Babat’ın en son Elaniş ve Kelhokê alanlarında askeri amaçlı elektrik santrali işini aldığı öğrenildi.
 
Babatların önde gelen korucu başlarından olan Şehmuz Babat da birçok güvenlik yolu, baraj yapımı ve askeri ihaleler geliştirdi. Babat, Silopî’nin Bilika (Ballıkaya) Köyü alanında yapılan yol çalışmasına devam ediyor. Bu ihalenin temel amaçlarından biri Heftanîn ve Cudî alanlarının bağlantısını koparmak olurken, diğeri de bu alanlarda yapılacak olan ağaç kesimlerine devam etmek. Ayrıca Babat 2021’de Heftanîn’de, 2022’de Heftanîn, Metîna ve Zap alanlarında devam eden operasyonlar kapsamında işgalci ordunun askeri yollarını da tamamlayan kişi olmuş.

ARAFAT YANAR

Colemêrg’in Çelê İlçesinden olan Yanar, uzun bir süredir Türk ordusundan askeri ihaleler alarak, ordu ile çalıştığı kaydediliyor. Türk ordusunun bölgede lojistik malzeme aldığı temel duraklardan biri olan Yanar’ın, Ankara’dan Zap ve Avaşîn’de yapılması planlanan 6 askeri noktanın ihalesini aldığı da ileri sürülüyor. Türk ordusuna malzeme temin eden ihalelere karışmaya devam eden Yanar, işgalcilerin bulunduğu alanlara su hattı götürme hazırlıklarını da yapıyor. Yanar, bunların yanı sıra bölgeden bilinen isimlerden Nuri Seven ile birlikte Helwê, Tirwaniş, Avsarkê, Sernê ve Çiyayê Reş alanlarında ağaç kesimlerine giriştiği de gelen bilgiler arasında.

ONLARCA İSİM..

Öte taraftan Kurdistan’ın birçok bölgesinde; askeri kule, karakol, kalıcı üs, güvenlik yolu, lojistik destek sağlama, ağaç kıyımı, su ihaleleri, akaryakıt götürme, baraj yapımı ve elektrik santrali gibi askeri ihalelerin yapımını üstlenen isimler şöyle: Lezgin Yağız, Sabır Çelik, İhsan Güzel, Fahrettin Hazeyi, Ömer Özpazar, Guhdar Sindî, Zübeyit Oruç, Hacı Güneş, Seyit Acer, Selman Ediş, Metin Değirmenci, Çelebi Sever, Şakir İsmail, Hüseyin Kaplan, Ekrem Kaya, Fahri Aktaş, Fetullah Aktaş, Mithat Çiftçi, Cemil Demir, Dirbaz Encü, Sait Berke, Kemal İlhan, Musa Apaydın, İhsan Apaydın, Gazi Apaydın, İshak Eren, Sadık Cengiz, Nuri Yaşar, Murat Silahtaroğlu
 


KAVIN GRUP

 

ZUBEYR BABAT
 

ŞEHMUS BABAT
 

SELMAN EDIS
 

MELEK SAK
 

NAZMİ PALA
 

SELMAN EDİS
 

LEZGİN YAĞIZ

 

ISMET ÖLMEZ

HAZIM BABAT

 

SERCAN ÇETİN

GUHDAR SINDI

 

HAZIM BABAT

 

FAHRETTİN HAZEYİ

DIRBAZ ENCÜ

AYTEKİN KARAHAN

ÇELEBİ SEVER

 

ODABAŞI MAKİNA

OLCAY KILAVUZ VE MELEK SAK