GÖRÜNTÜLÜ

Latif: Özgürlük ancak Öcalan’ın düşünceleriyle mümkündür

Süleymaniye Üniversitesi öğretim görevlisi Telar Latif, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünceleriyle özgür bir toplum kurulabileceğini dile getirdi.

“Abdullah Öcalan’ın düşünceleriyle Ortadoğu’da Barış ve İstikrar” adı altında adıyla Süleymaniye’de gerçekleştirilen konferansın katılımcılarından olan akademisyen Telar Latif, ‘’kadınların özgür olabilmesi için var olan zihniyetin yıkılması yani bir devrim gerekiyor’’ dedi.

Konferansta tartışılan konulardan birisinin de kadının özgürlük sorunu olduğunu belirten Latif, “konferansta yürütülen tartışmalarda oluşan genel kanaat, kadın kadar erkeğin de sistemin kölesi olduğu şeklindeydi. Kadınlar bu gerçekliğin bilincinde olarak özgürlük mücadelesi veriyorlar. Fakat erkekler bu gerçeklikle yüzleşebilmiş değil ve kendilerini iktidarın sahipleri olarak görme yanılgısı yaşıyorlar. Erkek bu sistemin kölesi olarak sessiz kalıyor” şeklinde konuştu.

“Ancak Sayın Öcalan’ın düşünceleriyle özgürlüğe ulaşabilir, özgür bir toplum kurabiliriz” diyen Telar Latif, güney Kürdistanlı kadınların bu gerçeğin yeterince farkına varamadıklarını kaydetti. Var olan egemenlik ilişkilerinin aşılabilmesi için devrim niteliğinde zihniyet değişiminin gerekli olduğunu vurgulayan Latif şöyle konuştu: “Bu bilinci aşılamak, kadınları ve toplumu bilinçlendirmek için daha çok mücadele etmeliyiz. Kürt kadınları şimdi eşbaşkanlık sistemiyle kadının özgürlük mücadelesine önemli bir düzey kazandırmış durumda. Ama güney Kürdistan’da örneğin geçmişte birçok kadın dağlarda peşmergelik yaptı ancak toplumsal alanda hiç bir role sahip değiller. Sosyal alanda kadın yoktur. Bu bir zihniyet sorunudur ve yeni bir zihniyete ihtiyaç vardır. Sloganlar yetmiyor, pratikleştirmek gerekiyor. Sayın Öcalan’ın bu konudaki düşünceleri de yoğunca tartışıldı, bu düşünceleri daha fazla pratikleştirmek gerekiyor.” 

...