Mahkeme’de ‘Bijî Serok Apo' sloganı attı

PKK üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklu yargılanan Süphan Çabuk, “Beni ancak halkımız ve PKK yargılayabilir. Sizin mahkemeleriniz bizi yargılayamaz” diyerek, “Bir HPG üyesi olarak Bijî Serok Apo” ve “Bijî berxwedana Sûrê” sloganlarını attı.

“PKK üyesi” olduğu gerekçesiyle Amed’de tutuklanan ardından “Devlet birliğini ve bütünlüğünü bozmak” , “Örgüt üyesi olmak” ve “6136 Sayılı Yasaya Muhalefet etmek” iddiasıyla Süphan Çabuk hakkında açılan davanın 3. Duruşması Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.  Çabuk’un katıldığı duruşmada avukatları hazır bulunurken, ailesi de duruşmaya izleyici olarak katıldı. Yapılan yoklamanın ardından Çabuk Kürtçe tercüman aracılığıyla ifadesini verdi.

‘HALKIM VE PKK BENİ YARGILAYABİLİR’

 Çabuk savunmasında, “Bugün Türkiye ve Kürdistan’da olağanüstü bir dönemden geçiyoruz. Bu nedenle yargılandığımız dava hukuki değil siyasi bir davadır. 2013 yılında Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın barışçıl bir yöntemle devlete bir perspektif sunmuştur.  Ancak bu talebe karşılık devlet savaş politikalarını devreye koymuştur. Şu anda Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridi kabul etmiyoruz ve kınıyoruz. Kürt sorunu 30-40 yıllık bir sorun değildir. Tarihsel bir sorundur. Tarihte Moğollar örneğinde olduğu gibi işgalci Türk ordusu Cizre, Nusaybin, Sur, Şırnak, Gever gibi Kürdistan şehirlerini yakıp yıktılar.  İşgalci Türk ordusuna karşı Kürt halkının kendisini savunması meşrudur. Kürt halkı savunması yaparken bodrumlarda katliamı maruz kalması insani ve etik değildir.  Bu nedenlerle burada yargılanması gereken biz değil, bu insanlık dışı saldırıları yapanlar olmalıdır.  Beni ancak halkımız ve PKK yargılayabilir. Sizin mahkemeleriniz bizi yargılayamaz.  Bir HPG üyesi olarak Bijî Serok Apo, Bijî berxwedana Sûrê” diyerek verdiği ifadesini alkışladı. 

Bunun üzerine mahkeme heyeti, Çabuk’u duruşma salonundan çıkarılmasına karar verdi.  Avukat savunmaları ve savcının mütalaası ardından ara kararını açıklayan mahkeme, Çabuk’un Şubat ayında görülecek duruşmaya katılmasının yer olmadığını karar verdi. Mahkeme,  Çabuk’un tutukluluk halinin devamını karar vererek, davayı Şubat 2017 yılına erteledi.