Metîna direnişinin önemli bir halkası oldu

Şehit abisi Rêdûr Kobanê’nin intikamını almak için özgürlük yürüyüşüne katılan Jiyan Rêdûr, bu yürüyüş sırasında hem yoldaşlarına çok şey kattı hem de Metîna direnişin önemli bir halkası olmasını bildi.

JIYAN RÊDUR

Rêber Apo, Kurdistan Özgürlük Mücadelesini büyütmeye çalışırken Türkiye'nin başkentinden Kurdistan'ın şehir ve köylerine kadar pek çok yeri dolaştı. Onun ayak izleriyle kutsanan bu yerlerden biri de Kobanê şehridir. Önderliğin mücadele mirasına sahip bu kent, dünya direnişinin simgesi oldu. 

Şüphesiz Rêber Apo'nun insanlar üzerindeki etkisi çok fazla. Musa ailesi de Önderlikten ve direnişinden etkilenen Kobanêli yurtsever bir ailedir. Gerilla Jiyan Rêdûr (Darşîn Musa) yurtsever ve köklerine bağlı olan Musa ailesinin bir ferdi olarak Şam’da dünyaya gelir.Çocukluğunu Kurdistan’dan uzakta geçirmek zorunda kalan Darşîn Musa, buna rağmen dilini ve kültürünü korur. PKK’nin yürüttüğü özgürlük mücadelesini küçük yaştan itibaren duyan Darşîn Musa, özellikle gerillaya büyük bir hayranlık duyar. İlk çelişkilerini gençlik dönemlerinde yaşayan Darşîn Musa, abisi Delîl Musa’nın (Rêdûr) gerilla saflarına katılması ile mücadele arayışlarını daha da sıklaştırır. Darşîn Musa abisi gerilla Rêdûr’ûun 2015 yılında şehadete ulaşmasından çok etkilenir ve 2016 yılında yüzünü Kurdistan dağlarına dönerek gerilla saflarına katılır.

Kurdistan dağlarında kendisini bulan Darşîn Musa, gerillada Jiyan Rêdûr ismini alır. Eğitim sürecinden özellikle Kurdistan tarihini, PKK tarihini ve özellikle kadın tarihini üzerine yoğunlaşır.  Bu tarihlerde yaşanan pek çok olay ve deneyim, heval Jiyan’ın yüreğinde izler bırakır, devrim mücadelesinde pek çok söz vermesini ve karar almasını sağlar. Aldığı eğitimlerle kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına uyum sağlayan heval Jiyan, gerillanın hakikat, dürüstlük, samimiyet, eşitlik ve özgürlüğe dayalı yoldaşlığından çok etkilenir. Temel eğitimini Garê bölgesinde tamamlar ve aynı bölgede çalışma yürütmeye başlar. Devrimci yaşama olan arzusu ve merakıyla çok kısa sürede birçok alanda kendini geliştirir ve her görevi tek başına yerine getirebileceğine inan bir savaşçı olur. Şehit Rojîn Gewda Akademisi’nde aldığı eğitimlerle ideolojik ve askeri anlamda kendisini geliştiren gerilla Jiyan, Rêber Apo felsefesinde daha da derinleşir.

ŞEHİT RÊBER VE HÊJAR’IN FEDAİLİK ÇİZGİSİNDE MÜCADELE ETMESİNDEN ÇOK ETKİLENİR

Sömürgeci Türk devletinin soykırım saldırılarına karşı kendisini yeni dönem gerilla taktiklerinde geliştiren Jiyan Rêdûr, Demokratik Modernite Gerillası olarak kendisini ideolojik anlamda da donatır. Önderliğin emeği ile yaratılan özgürlük ilkelerini kişiliğinde temsil etmenin çabası içinde olan gerilla Jiyan, işgalci Türk devletinin saldırıları altında olan bölgelere gitme önerisinde bulunur ve bu temelde Metîna bölgesine geçer. Metîna’da sürdürülen tarihi direnişte yer alan gerilla Jiyan, Zendûra bölgesinde düşmana karşı fedaice savaşan şehit Rêber ve şehit Hêjar gibi öncü komutanlarla birlikte mücadele eder, onların yoldaşı olur. Şehit Rêber ve şehit Hêjar gibi kahraman yoldaşlarının fedailik çizgisinde mücadele etmesinden ve şehadete ulaşmasından çok etkilenir.

Bir YJA Star gerillası olarak dönemin yenilmezlik ruhuna denk bir direnişin sahibi olmak için emek harcayan gerilla Jiyan, yanındaki yoldaşları ile birlikte düşman saldırılarına karşı büyük bir cesaret ve kararlılıkla savaşır. Düşmana karşı birçok etkili eylemde yer alır ve işgalcilere ağır darbeler vurur. Sıktığı her kurşunla düşmana, "Bu coğrafyada rahat bir şekilde adım atmanıza izin vermeyeceğiz" mesajı veriyordu. Her kurşunda şehit Rêdûr'un intikamını almanın, yüzlerce yoldaşının intikamını almanın sevincini yaşıyordu.  Böylece parmağını sürekli tetikte tutar, görüşünü bir kılıç gibi keskinleştirir ve hedefe kilitlenirdi.

Metîna’nın birçok alanında pratik yürütme imkanı bulan gerilla Jiyan, son olarak bulunduğu Serê Metîna Direniş Alanı’nda düşmanın gelişen işgal saldırısına karşı ilk cevap verenlerden olur. Sömürgeci Türk devletine karşı gerçekleştirilen birçok eylemde emeği olan Jiyan, düşmana vurduğu her darbede Kürt halkının ve şehitlerin intikamını aldığının bilincindeydi. Bu nedenle bir an bile tereddüt etmeden ve cesurca düşmanın üzerine yürürdü.

30 Haziran 2024 günü PKK’nin öncü kadrolarından şehit Zilan’ın (Zeynep Kınacı) şehadetinin yıldönümünde Jiyan Rêdûr, Türk devletinin saldırısı sonucu yoldaşları Dijwar Keleş û Newal Mêrdîn ile birlikte şehitler kervanına katılır. Şehit abisi Rêdûr Kobanê'nin intikamını almak için özgürlük yürüyüşüne katılan Jiyan Rêdûr, bu yürüyüşü sırasında yoldaşlarına çok şey kattı.