'Hiçbir saldırı hakikatin sesini kısamaz'

MKG ve DFG, "Basın özgürlüğü, demokratik toplumların temel taşlarından biridir ve hiçbir baskı, tehdit veya saldırı gerçekleri ortaya çıkarmaya ve hakikatin izinde olmaya kararlı gazetecilerin sesini kısamaz" dedi.

MKG ve DFG AÇIKLAMA

İşgalci Türk devletinin Süleymaniye'nin Seyidsadıq ilçesinde özgür basın emekçilerine yönelik gerçekleştirdiği saldırıya ilişkin Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ortak açıklama yaptı. 

Açıklamada, “Gazetecilere yönelik saldırılar sadece Süleymaniye ile sınırlı kalmamıştır. Türkiye'nin 20 Kasım 2022'de Kuzey ve Doğu Suriye’ye bağlı Dêrik’e yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısında, aralarında Hawar Haber Ajansı muhabiri Îsam Ebdullah’ın da bulunduğu 9 kişi yaşamını yitirmiş, 3 kişi de yaralanmıştır. Benzer şekilde, 24 Ağustos 2023’te Türkiye’ye ait SİHA ile Qamişlo-Amûdê arasındaki yolda JIN TV çalışanlarının bulunduğu araca yönelik bir saldırı gerçekleştirilmiş ve bu saldırıda JIN TV çalışanı Necmeddin Feysel Hecî hayatını kaybetmiştir. Türkiye'nin 8 Temmuz 2024’te Şengal’e dönük gerçekleştirdiği SİHA saldırısında ise Çira TV muhabiri Murad Mirza İbrahim yaşamını yitirmiştir. Aynı saldırıda, Çira TV çalışanı Mydia Hussen ve Khalaf Khdir’in yaralanmıştı” denildi.

 Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) ve Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), açıklamasında şunlar belirtildi:

“Basın özgürlüğü, demokratik toplumların temel taşlarından biridir ve hiçbir baskı, tehdit veya saldırı gerçekleri ortaya çıkarmaya ve hakikatin izinde olmaya kararlı gazetecilerin sesini kısamaz. Özgür Basın, halkın doğru bilgiye erişiminin en temel güvencesidir. Ancak bu güvence, hakikatin izinde olan cesur gazetecilerin hedef alınmasıyla her geçen gün zayıflatılmak istenmektedir. Ne var ki, tüm bu baskı ve saldırılara rağmen, gazeteciler olarak gerçeklerin peşinden gitme kararlılığımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Hakikatin gücü, susturulmaya çalışılan her sesle daha da büyüyecektir.

Meslektaşlarımızın yaşamını yitirdiği bu acı olaylar, gazetecilerin ne denli zor şartlarda görevlerini yerine getirdiklerinin acı bir kanıtıdır. Gulistan Tara, Hêro Bahadîn, Îsam Ebdullah, Necmeddin Feysel Hecî ve Murad Mirza İbrahim, halkın gerçekleri öğrenmesi için fedakarca çalışan, görevleri başında yaşamını yitiren gazetecilerdir. Onların anısını kalemlerimiz ve kameralarımızla yaşatacağımızı yineliyoruz.

Yaralanan meslektaşlarımıza acil şifalar diliyor, kaybettiğimiz arkadaşlarımızın ailelerine ve özgür basın geleneğinde mücadele eden tüm arkadaşlarımıza başsağlığı diliyoruz. Gulistan Tara, Hêro Bahadîn, Îsam Ebdullah, Necmeddin Feysel Hecî, Murad Mirza İbrahim ve Nagihan Akarsel’in anıları önünde saygıyla eğiliyoruz” denildi. 

İşgalci Türk devletinin saldırısında özgür basın emekçileri Gulistan Tara ve Hêro Bahadîn şehit düşerken, 6'sı da yaralanmıştı.