MXDŞ eşbaşkanları: Öz savunma ve yönetme hakkımız tanınsın

MXDŞ eşbaşkanları, Êzidîlerin, tarihlerinde ilk kez savunma ve kendilerini yönetme gücüne kavuştuğuna işaret ederek, bu haklarının Irak devletince tanınmasını istedi.

ÊZIDÎ TOPLUMU İÇİN ADALET VE ÖZGÜRLÜK KONFERANSI

Ezidîlere yönelik 74'üncü Ferman'ın 10’uncu yıl dönümü vesilesiyle ‘Êzidi Toplumu İçin Adalet ve Özgürlük’ şiarıyla düzenlenen konferans, Şengal Demokratik Özerk Yönetim (MXDŞ) Eşbaşkanları Cîhan Celo ve Nayif Şemo’nun siyasi ve toplumsal irade ile Êzidîlerin savunma haklarının tanınması kapsamında verdiği seminer ardından sona erdi.

İlk sözü alan Cîhan Celo, herkesin Êzidî halkı üzerinden siyaset yaptığını ve onları kullanmaya çalıştığını söyledi. Cîhan Celo, “Bugüne kadar herkes bu halkı kullanmaya çalıştı. Irak kabul etse de etmese de Êzidî halkı bu coğrafyada yaşıyor. Irak federal bir devlettir. Irak Ortadoğu için, Musul Irak için Şengal ise Musul için bir örnektir. Irak’taki ulusların ve farklı inançlardan insanların hakları tanınmalıdır ancak pratikte böyle bir şey yok. Iraklı bileşenler olarak bu topraklarda istediğimiz gibi yaşayamıyoruz” diye konuştu.

ÊZIDÎLER TARİHLERİNDE İLK KEZ SAVUNMA GÜCÜNE KAVUŞTU

Şengal Özerk Yönetimi’nin Êzidî halkı için önemine değinen Cîhan Celo, “Meclisimiz ilk olarak örgütlenme, savunma ve fermanların önlenmesi için inşa edildi. Özerk Yönetim kadınlar öncülüğünde kuruldu. Êzidî halkının tarihinde ilk kez savunma gücü inşa edildi. Kadınlar siyasi alanda da ilk kez kendilerini ifade etme ve haklarını talep etme imkanı buldu. Bunların tümü Önder Apo sayesinde gerçekleşti. Kendimizi yönetme ve savunma haklarımız tanınmalıdır” dedi.

İNŞA ETTİĞİMİZ SİSTEMDE ARAPLAR DA YER ALIYOR

Nayif Şemo ise, fermanla kadim Êzidîlik inancının yok edilmesinin hedeflendiğini belirterek, “En kadim inanca sahip olduğumuz için inancımızı yok etmek istiyorlar. Demokratik ulus, ezilen halkların özgürlüğü için inşa edildi. Bu da Önder Apo’nun ezilenlerin özgürlüğü için ortaya koyduğu fikirler üzerine inşa edildi. Özerk Yönetim ve diğer meclisler de halkı baskılardan kurtarmak için kendi kendilerini yönetiyor. İnşa ettiğimiz sistemde kölelik kabul edilmiyor. Şengal’deki Arap Meclisler, Özerk Yönetim’i kabul ediyor ve içinde yer alıyor. Bizler fark gözetmeksizin herkesle birlikteyiz.”