GÖRÜNTÜLÜ

Nav Berlin’e kundaklama girişimi

Dün polis baskını gerçekleşen Nav-Berlin lokaline kundaklama saldırısı girişiminde bulunuldu. Lokaldekilerin durumu fark etmesi üzerine paniğe kapılarak kaçan saldırganlar yakalanamadı.

Almanya’nın başkenti Berlin'de bulunan Demokratik Kürt Toplum Merkezi (Nav-Berlin), öğleden sonra kimliği belirsiz kişiler tarafından kundaklanmak istendi.

Failler, saat 15.45 sıralarında merkezin önüne gelerek binanın girişine benzin döktü ve binayı ateşe vermeye çalıştı. Merkezde bulunan üyelerin durumu fark etmesi üzerine saldırganlar paniğe kapılarak olay yerinden kaçtı; bina alev almadı. Lokalde yaklaşık 40 kişi bulunuyordu.

Nav-Berlin yönetim kurulu, olayın Türk kökenli milliyetçiler tarafından gerçekleştirilen bir suikast girişimi olabileceğini varsayıyor. Berlin Temsilciler Meclisi üyesi ve kendisi de Kürt asıllı sol görüşlü siyasetçi Ferat Koçak da olay sırasında kulüp binasındaydı. Koçak, kimliği belirsiz kişiler hakkında polise suç duyurusunda bulundu.

Dün aynı saatlerde aynı merkeze polis baskınında gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan Nav-Berlin Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz, ajansımıza yaptığı açıklamada, “Berlin polisinin hukuksuz ve antidemokratik bir şekilde baskın yaptığını hatırlattı. Yılmaz, tepkisini şu ifadelerle ortaya koydu. “Bizler demokrasi ve özgürlük için toplumsal ve siyasal çalışmalarımızı Almanya hukuk çerçevesi içinde yapıyoruz. Bu çalışmalarımızı demokratik bir şekilde sürdürmeye devam edeceğiz. Kendi hukuk sistemini çiğneyen ve kriminalize politikalarıyla bizleri yıldırmaya çalışanların Maraş’ta ve Sivas’ta insanları diri diri yakanlarla aynı zihniyette olan şahıslara karşı sessizliği kabul edilemez. Rojava’da barbar çetelerin Kürtleri diri diri yakmasıyla, Almanya’nın başkenti Berlin’de faaliyet yürüten Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ni yakmaya çalışan zihniyet aynıdır. Buna sessiz kalanlar da bu suçlara ortaktır. Bu nedenle bir kez daha şunu söylüyoruz. Demokrasiye, hukuka ve insan haklarına saygılı her halk gibi bizlerin de mücadele hakkı var. Kriminalize çalışmaları yapanlar ve silahlarla kurumumuzu basan kolluk güçleri, Kürt halkına yönelik baskı politikasından vazgeçmeli. Onlara kendi görevlerini yapmaya çağırıyoruz.”