'Nihat Kazanhan'ın katledilmesini örtbas etmek istiyorlar'

Devlet güçlerinin 12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ı katletmesine ilişkin davanın 7. duruşması görüldü. Katilin tutukluluk halinin devamına karar verilirken, duruşma 3 Haziran'a ertelendi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 14 Ocak 2015 tarihinde devlet güçleri tarafından katledilen 12 yaşındaki Nihat Kazanhan ile ilgili davanın 7'nci duruşması, Cizre Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, Kazanhan Ailesi'nin yanı sıra HDP’li vekiller, Gündem Çocuk Derneği, Amed Barosu Çocuk Hakları Merkezi avukatları, Şırnak Barosu avukatları, Çocuklar İçin Barış Girişimi üyeleri ve İzmir, Ankara ve İstanbul’dan çok sayıda kişi katıldı. Dava kapsamında tutuksuz yargılanan U.İ, G.T, O.Ç. ve H.V. isimli polisler görev yaptıkları kentlerden, tutuklu yargılanan M.N.G. isimli polis ise Ankara Elmedağ Cezaevi'nden SEGBİS sistemi ile duruşmaya katıldı. 

AV. DİLSİZ: DİĞER SANIKLAR DA TUTUKLANMALI

Kazanhan Ailesi'nin avukatı Rojhat Dilsiz, dosyaya gelen raporlara bakılarak, bir kez daha olay yerinde keşif yapılması gerektiğini, olayın örtbas edilmesi için idari yetkililerinin elinden gelen tüm çabayı ortaya koyduğunu söyledi. Av. Dilsiz, Kazanhan'ın katledildiği 14 Ocak 2015 tarihinden 3 gün sonra Şırnak Valiliği'ne sunulmak üzere, Cizre İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan rapora değindi. Dilsiz, bu raporu hazırlayanlar hakkında herhangi idari ve adli bir soruşturmanın başlatılmadığını söyleyerek, "Ceza Genel Kurulu'nun kararında açıkça belirtildiği gibi birlikte hareket etmeleri önemli değildir. Öncesinde hazırlık yapmaları, olay sonrasını örtbas etmeleri için çalışma yapmaları müşterek fail olmaları için yeterlidir. Bu itibarla diğer sanıkların da adam öldürme eyleminden dolayı ek iddianame düzenlenerek, yargılanmaları ve tutuklanmaları gerekir" diye konuştu. 
Av. Dilsiz, Eskişehir'den Caner Altınsoy isimli bir şahsın, Kazanhan'ı katleden polisin tutukluluğunun sonlandırılmasını ve "onure" edilmesini talep ettiği başvuru dilekçesi dava dosyasına konulmasına da tepki gösteren göstererek, Altınsoy hakkında dava açılmasını istedi.
Anne Ayşe Kazanhan da dilekçeye "Kahraman değil, köpek polis" diye tepki gösterdi.

TUTUKLU M.N.G.: CİZRE'DE YAŞANANLAR ACI

Av. Filiz Ölmez ise dosya kapsamında gerçeğe aykırı beyanlarla raporların hazırlandığını belirtti.
Kazanhan'ın avukatları, M.N.G. isimli polisin tutukluluk halinin devamını, tutuksuz 4 sanık polisin de tutuklanmasını talep etti. 
Tutuklu sanık M.N.G.'nin ise "Cizre'de yaşananların acı şeyler olduğunu düşünüyorum" şeklindeki sözleri dikkati çekti.

TAHLİYE REDDEDİLDİ, SONRAKİ DURUŞMA 3 HAZİRAN'DA

Mahkeme Heyeti, M.N.G'nin müdafilerinin tahliye talebinin reddine, dosyaya yansıyan bilirkişi raporu nazarında iddia makamı ve katılan avukatların talebi doğrultusunda Nihat Kazanhan'ın kafasına isabet eden fişeğin giriş yönü ve isabet "iz" yönüyle rapor düzenlenmesi için dosyanın ATK'ye gönderilmesine karar verdi. Dosya kapsamındaki otopsi raporu, bilirkişi raporu ve beyanlar dikkate alınarak 3D canlandırma yapılmak suretiyle rapor düzenlenmesinin istenmesine de karar veren Mahkeme Heyeti, duruşmayı 3 Haziran'a erteledi.