Öcalan konferansında zihniyet devrimi tartışmaları

Süleymaniye’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın görüşleri çerçevesinde düzenlenen konferans, “Ortadoğu’da zihnihet devriminin gerekliliği” konulu panelle devam etti.

19 Temmuz’da başlayan ‘Abdullah Öcalan’ın Düşünceleriyle Ortadoğu’da Barış ve İstikrar’ konferansı ikinci gününde sürüyor. Konferansın ilk günü Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası komplonun perde arkası ve İmralı Sistemi’nin yanısıra, dincilik,  mezhepçilik ve ulus devletçilik gibi sorunlar üzerine tartışmalar yürütüldü.

İkinci gün kadın özgürlük sorunu ve ekonominin sorunsallaşması üzerine yapılan iki panelin ardından, son panel olarak Ortadoğu’da zihniyet devriminin gerekliliği üzerinde duruldu.

Panelin moderatörlüğünü Doğu Kürdistan’dan yazar Mansur Teyfuri yaptı.  Panele konuşmacı olarak Süleymaniye Üniversitesi öğretim görevlisi Sihin Emin Nadir ile Jineoloji Akademisi’nden Zozan Sima katıldı.

Zozan Sima, sunumunu “zihniyet devriminin geliştirilmesinde mücadele yöntemleri” üzerine yaptı.

Sima, “Ortadoğu’daki sorunların çözümünde zihniyetin değişimi nasıl bir rol oynayabilir? Zihniyet devrimi için başarılı bir metod, sonuç alabileceğimiz bir metod hangi özelliklere sahip olması gerekir? Bunu tartışarak anlayabiliriz. Başarılı bir yöntemden bahsederken bunun başarılı olup olmadığını nasıl anlayacağız?” diye konuştu.

SİMA: ÖNDER ÖCALAN ZİHNİYET DEVRİMİNİ KENDİSİNDEN BAŞLATTI

Kadının adının geçmediği ve yok edildiği yerlerde bugün kadınların ordulaştığı ve siyasette rol oynadıklarını ifade eden Sima,  “Kadınların bu duruma gelmesinde kullanılan yöntemi başarılı bir yöntem olarak bulabiliriz. Bu da Önder Apo’nun çabaları sonucu olmuştur.” dedi.

Öcalan’ın zihniyet devrimini kendisinde başlattığını belirten Sima şöyle konuştu: “Din dogmatizmine, marksizm dogmatizmine karşı da başarılı bir mücadele yürüttü. Kadın sorununa karşı da çok büyük bir mücadele yürüttü. Pratikte de bir mücadele yürüttü. Önder Öcalan ile çok fazla tanım yapabiliriz; ama onu doğru tanımlayabilecek en güzel tanım mücadeleci bir insan olması. Önder Öcalan, ‘Ortadoğu’da yürürken düşünmek, düşünürken de yürümen gerekiyor’ diyordu.”

Öcalan’ın zihniyet alanında yürüttüğü mücadele ve yarattığı sonuçları anlatan Sima, Öcalan’ın diyalektiğe bakış açısından bahsetti. Sima zihniyet devriminden söz edilecekse, buna karşı işleyen mekanizmaları iyi anlamak gerektiğini söyledi. Sima, özellikle neolitik devrimden bu yana zihniyet değişimlerine işaret etti. Sima, zihniyette özgürlüğün de, köleliğin de nüvelerinin mevcut olduğunu sözlerine ekledi. Amaç ve yöntemler arasında da bir uyumun olması gerektiğini belirten Sima, demokratik ahlaki topluma hizmet eden yöntemlerin doğru yöntemler olduğunu kaydetti. Sima “Zihniyet devriminin ahlaki devrimle bütünleşmesi gerekiyor” diye ekledi.

EMİN NADİR: ÖCALAN’IN ÇOK EĞİTİCİ GÖRÜŞLERİ VAR

Süleymaniye Üniversitesi sosyoloji bölümünde öğretim görevlisi Sihin Emin Nadir, “Zihniyet sorunu” üzerine bir sunum yaptı. Nadir, Öcalan’ın zihniyet devrimi olmadan hiçbir toplumsal devrimin kalıcı olmayacağı yönündeki belirlemesi ile konuşmasına başladı.

Öcalan’ın bir filozof olduğunu ifade eden Nadir, “Biz Öcalan’a bir eğitmen, filozof olarak baktığımızda çok eğitici görüşleri var. Hayata geçirilmesi konusunda da potansiyeli var” dedi. Öcalan’ın köklü çözüm önerilerinin olduğunu ifade eden Nadir, oryantalizm, ulus devlet ve kapitalist modernitenin zihniyet üzerindeki etkileri anlaşılmadan Ortadoğu’daki sorunların çözülemeyeceğini söyledi. Nadir, bu üç etkenin yanısıra Ortadoğu’daki din etkenine de işaret ederek, zihniyet üzerinde yarattığı sonuçlardan bahsetti.