Onların yolu zafere götürür

Şehadete vardığında da eylem hazırlığındaydı Berwedan. Berxwedanlar özleşmek ve özgürleşmek isteyen Kürtlerin yol göstericileridir. Yürüdükleri yol, zafere götürecek yegane yoldur.

BERXWEDAN GABAR

45 yılı aşkındır PKK, en büyük mücadelesini, Kürdün bu vahşetle kendisine kazandırılan kimliğini yakıp, öz ve özgür Kürt kimliğini yaratmak için verdi. Yarım asırlık bu süreçte yeni, özlü ve özgür Kürt kimliği gittikçe açığa çıktı, çıkmaya devam ediyor. Bu kimlik savaşını en yoğun ve en başarılı şekilde veren Kurdistan Özgürlük gerillasının verdiği onur savaşının bir de bu ideolojik ve siyasi tarafı vardır. Benim bu tür bir dönüşümü çok somut olarak gördüklerimden biri özgürlük şehitlerinden biri olan, Berwedan Gabar kod adlı Salih Dayan’dır.

Heval Berwedan (Salih Dayan), dönüşen kişilikle zafere yol alan Kürt’ün, somut örneğini sergiledi.

Salih Dayan, 1995’te Şirnex’in Cizir ilçesinde doğdu. Bulunduğu ortam ve ailesinin yurtsever oluşu ve yine doğduğu zaman itibarıyla PKK’den etkilenmemesi mümkün değildi. Küçük yaşlardan itibaren içinde hep bir isyan çıkışıyla büyüdü. Çevresi ne kadar yurtsever ve gururlu insanlarla çevrili olsa da onlar işgal altındaki bir ülkenin, her an boyun eğmeleri için düşmanın geliştirdiği özel savaş uygulamalarıyla yüz yüzeydiler. Düşman, her zaman Kürt’ün güçsüz olduğunu ve asla bu düzene başkaldıracak gücü kendinde bulamayacaklarına ikna etmeye çalışıyordu. Devletin her şeyden büyük olduğu ve buna boyun eğilmesi gerektiği dayatılıyordu. Bunu içine sindiremeyenlerden biriydi Salih. 7 yıl boyunca düşman okullarında okudu ve bu yolun ona hiçbir getirisi olmayacağını sezerek okulu terk etti. Küçük yaşlardan itibaren ailesine ve çevresine karşı kendini sorumlu görüp maddi açıdan destek sağlamak için birçok ağır işte çalıştı. Çalıştığı zamanlarda yaşam gerçeklikleriyle çok çarpıcı bir biçimde karşılaşıp yaşamın mücadele demek olduğunu anlayarak mücadeleci bir kişiliği erkenden edindi. O gördüğü her zorluk karşısında yaşamı sorguluyor ve dönüşümler yaşıyordu. Bilinçsiz ve yönlendirmelere açıkken aldığı şekillenmeleri büyüyüp bilinçlendikçe tek tek yıkıyor kendi özünden yeni bir şekillenme yaratıyordu. 

DEVRİM SAFLARINA YOL ALDI

Bilinçlenme boyutunda artık bir berraklaşmaya doğru giden Salih, 2015’te ilk defa sistemin kişiliğinde yarattığı dar ufuk kalıplarını aşarak ülke sorununa yoğunlaştı. Daha önce birçok defa görmezden gelmek istediği ve buna güç getiremeyeceğini düşündüğü Kurdistan Özgürlük Mücadelesine şimdi hayatındaki her şeyden daha çok değer veriyordu. Sistemin verdiği kimlikten şimdi çok büyük bir hane silip yeni kimliğini tamamlamak üzere devrim saflarına yol aldı. Bu yola düşerken ani bir olaydan etkilenip düşmediğini biliyordu. Onun için “Ben TC’den yüzyılların hesabını sormaya geldim” diyordu. Devrim yolunun ilk durağı, ülkenin Rojava parçası olmuştu. İlk savaş deneyimini bu sahada edindi. Şimdi küçük bir aile için değil, kocaman bir ülke için emek harcıyordu. Günden güne kendini aşıyor ve kişiliğinde Kurdistan’ı taşıyacak gücü yaratıyordu. Özgür kimlik burada büyük bir gelişim yaşıyordu. Benlik bentlerini yıka yıka yaratıyordu öz benliğini. 

İNANCI DAHA DA BÜYÜYORDU

Savaşta giderek edindiği yetkinlik düşmanı giderek küçültüyordu, onun gözünde. Düşman ki kartondan aslan kesilmişti çocukluğunun üzerine ama şimdi kartonla gerçeği iyi ayırt edebiliyordu. Şimdi askeri savaştan evvel çocukluğunun üzerine çöken özel savaşta, muzaffer çıkıyordu. Kendine güveniyor ve iradesini elinde tuttuğu müddetçe düşmanın her türlü yöneliminin bir hiç olduğunu iyi kavrıyordu. Birçok askeri ve ideolojik akademi sürecinden geçip yetkin bir düzey yakalayarak zorlu dağ savaşının yolunu tuttu. Onu ilkin Zap’ta, Kunişka’da tam kapsamlı bir planlamayla örgütlenen eyleme doğru yola koyulurken gördüm. Eylemin saldırı, savunma ve koordinesi yola çıkmıştı bile. Heval Berxwedan da Avareş ile birlikte doçkacıydılar ve arkadaşlar geri çekilme yaparken doçkayla tepeyi vurarak arkadaşların savunmasını yapacaklardı. Heval Berxwedan bölgeye yeni gelmiş ve daha araziyi ayrıntılarıyla tanıyamıyordu. Birkaç defa dışarı çıkıp yağmurlu havanın etkisiyle daha da karanlık olan arazideki doçka mevzisini göremeden tekrar döndü. Kendisi de bu duruma öfkelenerek içeri girdi. Eylemin komutasını yapan arkadaş, mutlaka gidip o mevzideki yerini alması gerektiğini söylemişti. Ona gidip mevziyi gösterecek bir başkası da kalmamıştı, araziyi iyi tanıyan arkadaşların hepsi eylemde yer alıyordu. En son ne olursa olsun o mevziyi bulacağım deyip gitti ve mevziyi bulup eylem başlayınca o da rolünü oynadı, sağlam bir şekilde kampa vardı. Bu durum onda bir hane daha silmişti eski kimliğinden. Düşmanın kabul ettirdiği bir sürü olmaz teorisi vardı. O, kendi iradesiyle en olmaz görünen şeylerin inançla üstesinden gelineceğini deneyimledi. Heval Berxwedan’ın o anki başarma duygusuna şahitlik ediyordum; belki düşmana karşı bir eylem başarılmıştı ama ondan daha önemli olan kişiliğinde yaşanan öze dönük dönüşümdü. 

KAHRAMANLARIN IŞIĞINI BÜYÜTÜYORDU

Daha sonra 2023’te Zap’ın arazi birimlerinde gördüm. Bu defa daha da kendinden emin, daha da samimi bir katılımla arazi birimlerinin üstlenmelerine öncülük ederken karşılaştım. Şimdi bir öncü ve sorumluydu, tabii alanın eskilerindendi. Büyük bir savaş ve direniş sürecinden geçip onlarca kahraman yoldaşının şehadetine şahitlik etmişti. Her şehadet, ondaki intikam hırsını ve korkusuzluğu büyütmüştü. Görevlerde en ağır yükü kaldırıyor, yoldaşlarının önünde yürüyor, araziyi tanıtıyor ve hesapsızca her göreve el atıyordu. Yoldaşlarıyla daha derin manevi bir bağ oluşturmuştu; şimdi hem çok seviyor hem de daha çok seviliyordu. Gözlerinde direniş kahramanlarından yansıyan ışığın izleri vardı. Şehid yoldaşlarını içinde ölümsüzleştirmiş ve onların gerçek bir ardılı olabilmek için kendini çok daha fazla berraklaştırıp güçlendirmişti.  

YOLDAŞLARININ GERÇEK ARDILLIYDI

Eylemlerde de öncülük misyonunu üstlenmiş ve şimdi yoldaşlarının gerçek bir ardılı olmuştu. Şehadete vardığında da eylem hazırlığındaydı. Heval Berwedan şahsında, Önder Apo’nun ifade ettiği şekilde, dönüşen kişilikle zafere yol alan Kürt’ün, somut örneğini sergiledi. Tirej’in komutasında ilk dağ pratiğini ve eylemini gerçekleştiren Heval Berxwedan, Tirejlerin gerçek bir ardılı ve yoldaşı oldu. Berxwedanlar özleşmek ve özgürleşmek isteyen Kürtlerin yol göstericileridir. Onların yürüdüğü yol zafere götürecek yegane yoldur.