Savaşı dayatanlara inat barışı dayatacağız

Ankara'da Barış Mitingi'ne yönelik bombalı saldırıda katledilenler, katliamın 6'ncı ayda Ankara, İzmir, Mersin, Adana ve Hakkari'de anıldı.

ANKARA 

Ankara Garı önünde bir araya gelen katledilenlerin aileleri ve çok sayıda kişi, katliamında hayatını kaybedenleri andı. Kendi güvenliğini sağlayan kitle saygı duruşunda bulundu.  Anmada konuşan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı ve aynı zamanda katliamda yaşamını yitiren Uygar Coşgun'un eşi Mehtap Sakıncı Coşgun, "Buraya 6 ay önce gelenler, en güzel elbiselerini giyerek gelmişlerdi. Sanki kısa bir tatile gidiyorlar gibiydi ama onları biz buradan uğurladık. Keşke şimdi çıkıp gelselerdi ama biz onları burada yalnız bırakmayacağız. Failleri bulununcaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Her ay her yıl burada olacağız" diye belirtti. 

Coşgun, katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerini tek tek sayarken, katılımcılar ise "Burada" şeklinde cevap verdi.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı Cafer Konca ise iktidarın emekçilerin ve özgürlük isteyenlerin taleplerini bastırmak için sürekli olarak savaş çıkarttığını söyledi. 

Katliamda yaşamını kaybedenlerden biri olan Elif Kanlıoğlu'nun babası Ümit Kanlıoğlu da anmada konuştu. Kanlıoğlu, iktidarın asıl derdinin savaş üzerinden kendi hegemonyasını tahkim etmek olduğu söyledi. Kanlıoğlu, Barış ve Demokrasi Mitingi'nde Kürtlerin eşit vatandaşlık, kadınların erkek egemen sistemden kurtulmak, işçilerin ekonomik talepler ve gençlerin ise gelecekleri için orada bulunduğunu hatırlatarak, bu taleplerin ise ancak barış ile mümkün olacağını ama iktidarın bunu hazmedemediğini belirtti. Kanlıoğu, "Bize inadına savaş dayatanlara biz de inadına barış dayatacağız" dedi 

Konuşmaların ardından, Barış, Emek ve Demokrasi Anıtı'na karanfiller bırakıldı. Anma sonunda ise katılımcılar 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği'ne geçerek, "On Ekim Portreler-Ölümsüzleşenler" sergisini gezdi.

İZMİR 

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenleri Karşıyaka Metro istasyonu önünde düzenlenen açıklama ile andı. Üzerinde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları bulunan "Katilleri tanıyoruz unutturmayacağız " pankartının taşındığı açıklamada, "Faşizme karşı omuz omuza" ve "Ankara'yı unutma unutturma" sloganları atıldı. 

Saygı duruşunun ardından açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Hasan Ali Kılıç, "10 Ekim katliamına ilişkin tarihi nitelikte bir hukuki ve siyasi mücadele yürüteceğiz. Bir yandan da diğer saldırılara ilişkin davaların takipçisi olmaya devam edeceğiz. Gerçekler açığa çıkarılıp katiller hesap verinceye kadar bu davanın peşini bırakmayacağız " diye konuştu. 

MERSİN 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Ankara'da katliamında yaşamını yitirenleri tren istasyonunda düzenlenen açıklama ile andı. Katliamın yapıldığı saat olan 10.04'te yapılan açıklamada, "10 Ekim Barış Şehitleri Onurumuzdur" pankartı açılarak, "Katil İŞİD işbirlikçi AKP", " Yaşasın barış mücadelemiz" ve ' Ankara şehitleri onurumuzdur" sloganları atıldı.

 Eğitim Sen Şube Başkanı Sinan Muşlu, bedeli ne olursa olsun emek, barış ve demokrasi mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyleyerek, "Katillere ve katliamlara inat; yılmayacağız, sinmeyeceğiz, geri çekilmeyeceğiz. Biz bıkmadan usanmadan tüm ülkeye gerçekleri anlatacağız. Barışı savunmaya devam edeceğiz" dedi. 

HAKKARİ 

KESK Hakkari Şubeler Platformu, 6'ncı ayına giren 10 Ekim Ankara katliamına ilişkin sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan SES Hakkari Şube Başkanı Sibel Dinç Soydan, 10 Ekim'in, barış ve demokrasi mücadelesinde dönüm noktası olduğunun altını çizerek, "Failleri yargılanmadıkça, yeni katliam ve saldırılar kaçınılmaz olacaktır” şeklinde konuştu. 

Katliamda yaşamını yitirenlerin hayat hikayelerini anlatan sinevizyon da izlendi. 

ADANA 

Adana Emek ve Demokrasi Platformu, Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenleri Uğur Mumcu Meydanı'nda yaptığı basın açıklaması ile andı. "Katilleri tanıyoruz unutturmayacağız, hesabını soracağız" pankartının açıldığı anmada yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı. "Faşizme karşı omuz omuza", "Barış şehitleri ölümsüzdür" ve "Katiller halka hesap verecek" sloganlarının atıldığı anmada basın açıklamasını KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Gülşen Topal yaptı. 

Topal, "Öfkemiz cenazelerimiz ile beraber gömülmüyor. Yaralarımızı acılarımızın iyileşmesine izin vermiyor. Öfkeliyiz çünkü aklımız ile alay edercesine katliam adli bir olaya indirgenmeye ve zamana indirgenmeye çalışılıyor" dedi. Topal, kaç yıl sürerse sürsün davanın peşini bırakmayacaklarını ifade etti.