Silêmanî’de ‘Rojava’nın Geleceği’ toplantısı
PYD öncülüğünde Silêmanî’de bir araya gelen siyasetçi, aydın ve sivil toplum aktivistleri, yeni Suriye’de Kuzey ve Doğu Suriye’nin geleceğini tartıştı ve ulaştıkları sonuçları bir bildirge ile açıkladı.
PYD öncülüğünde Silêmanî’de bir araya gelen siyasetçi, aydın ve sivil toplum aktivistleri, yeni Suriye’de Kuzey ve Doğu Suriye’nin geleceğini tartıştı ve ulaştıkları sonuçları bir bildirge ile açıkladı.
Demokratik Birlik Partisi (PYD) öncülüğünde Silêmanî’deki Ramada Otel’de ‘Yeni Suriye’de Rojava’nın geleceği’ konulu bir toplantı düzenlendi.
PYD Eş Başkanı Pervin Yusuf, Diplomasi Genel Sorumlusu Sihanuk Dibo, PYD’nin Güney Kürdistan Temsilcisi Cavidan Kemal, Şanaz İbrahim Ahmet, Güney Kürdistan’dan siyasetçiler, yazarlar, aydınlar ve sivil toplum aktivistlerinin yer aldığı toplantıya Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanı Mazlum Abdî de çevrimiçi olarak katıldı.
Toplantıda Rojava ve Güney Kürdistan ilişkileri, Rojava’nın geleceği için neler yapabileceği, Şam hükümeti ve uluslararası toplum ile nasıl bir yol izleneceği konuları ele alındı.
Rojava’nın tarihi bir süreçten geçtiği ve çözüm arayışlarının gündemde olduğu bir dönemde düzenlendiği ifade edilen toplantının sonuç bildirgesi ise Nikola Eşref Şali tarafından okundu.
Sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:
1. Tişrîn Barajı ve Qereqozax Köprüsü’ndeki halk direnişine destek verilmesi, bölgesel ve uluslararası desteğin artırılması.
2. Kürt ulusal birliği için Kürdistan Ulusal Kongresi’nin oluşturulması; iç barışın sağlanması ve Kürt taraflarının ortak stratejik siyasetle Şam görüşmelerine katılması.
3. Rojava Kürtlerinin, yeni Suriye’nin anayasa yazım sürecine katılımı ve süreci denetlemeleri.
4. Merkeziyetçi olmayan çok renkli bir siyaset anlayışının benimsenmesi.
5. SDG’ye destek verilmesi, silahların teslim edilmemesi ve bu gücün yeni Suriye ordusunun bir parçası olarak korunmasının sağlanması.
6. Kürdistan Parlamentosu’nun 15 Haziran 2014 tarihli 24 sayılı kararının uygulanmasının desteklenmesi.
7. Güney Kürdistan ve diğer Kürt bölgelerinin deneyimlerinden faydalanılması.
8. Suriye’deki yaşamın her alanında kadınların en az yüzde 50 oranında katılımının sağlanması.
9. Kürdistan Bölgesi ile uluslararası ilişkilerin daha güçlü ve kapsamlı hale getirilmesi.
10. Petrol, tarım ve ekonomi gibi kaynakların doğru yönetilmesi ve yerel üretimin güçlendirilmesi.
11. Barışçıl bir yaşamın teşviki ve halkların bir arada yaşamasının desteklenmesi.
12. Dünyadaki Selefi siyasi İslam’ın aşırıcı fikirlerinin reddedilmesi.
13. Ulusal duruş ve görüşlerin aktarılması için resmi bir ulusal medya kurumunun kurulması.
14. Sınır kapılarının, özellikle Sêmalka Sınır Kapısı’nın önemine vurgu yapılması.
15. Demokratik Özerk Yönetim ve Suriye Demokratik Güçleri’nin deneyimlerini desteklemek için uluslararası lobi çalışmalarının güçlendirilmesi.
16. Kürdistan Bölgesi hükümetinin Rojava’ya gözlem heyeti göndermesi gerektiği.