GÖRÜNTÜLÜ

Süleymaniye’de Suriye, Irak ve Güney Kürdistan’ın geleceği tartışıldı

Süleymaniye’de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın düşünceleri ile Ortadoğu’da barış ve istikrarın tartışıldığı konferans devam ediyor. Konferansın üçüncü ve son gününde, Ortadoğu Demokratik Konfederasyonu tartışıldı.

HDP Milletvekili Dilek Öcalan’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, KNK Eşbaşkanı Rebwar Reşid, Suriye Birlik Partisi’nden Elizabeth Gewriye, Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisi’nden Rekawt İsmail İbrahim ve Iraklı aktivist Esad Hamid Riyad konuşmacı olarak yer aldı.

REŞİD: ORTADOĞU2NUN ULUL DEVLETİ TAKLİT!

Bir alternatif olarak Ortadoğu Demokratik Konfederasyonu’nu konu olarak ele alan KNK Eşbaşkanı Rebwar Reşid, tüm Ortadoğu’nun büyük bir zorluktan geçmekte olduğunu belirtti. Katliamlar, cinsiyetçilik ve mezhepçiliğin tırmandığını ifade eden Reşid, Öcalan’ın bireyin özgür olmasını ve siyasi faaliyetlere katılmasını istediğini söyledi.  Reşid, “Demokratik Konfederasyonun bilinçli ve özgür bireylere ihtiyaç duyduğunu” kaydetti. Avrupa’da geçmişte yaşanan kanlı savaşlardan örnekler veren Reşid, daha sonra gelişen düşünsel akımlar ve reform süreçlerine değindi.

Avrupa’da ortaya çıkan ulus devletleri anlatan Reşid, Avrupa’daki ulus devlet tarihinin aynı zamanda reform tarihi olduğunu, ancak yetersiz olduğunu söyledi.

Ortadoğu’daki ulus devletlerin Avrupa’dakilerin taklitleri olduğunu belirten Reşid, Avrupa’daki ulus devletlere filozoflar, bilim insanları, aydınlar ve toplumun bir çok kesiminin katılım sağladığına dikkat çekti. Ortadoğu’da ise bu durumun yaşanmadığını dile getiren Reşid, Ortadoğu’da sadece bir sandık demokrasisinin olduğundan bahsetti. Bu sandık demokrasisine Türkiye’yi örnek gösteren Reşid, “Batıda sandık demokrasisi var, Kürdistan’da ise işgal” dedi.

Öcalan’ın demokratik konfederalizmine toplum, ekoloji, kadın ve doğanın yer aldığını kaydeden Reşid, bu teze doğru yaklaşmak için kapsayıcı olmak gerektiğini ifade etti.

GEWRİYE: TOPLUMSAL BARIŞ İÇİN ORTAK BİR SİSTEM KURDUK

Qamişlo’dan gelen Suriye Birlik Partisi’nden Elizabeth Gewriye, demokratik bir Suriye’nin inşası üzerine sunum yaptı. Rojava’nın inşasında da aktif rol oynayan Gewriye, Suriye ve Rojava’da tehlikeli süreci gördüklerini, toplumsal barışın hedef alındığını bilerek hareket ettiklerini söyledi. Gewriye, toplumsal adalet için herkesin içerisinde yer aldığı ortak bir sistem kurduklarını anlattı. Rojava’daki bu tecrübenin, bölgesel güçlerin desteklediği DAİŞ çetelerine karşı da direndiğini ve bu çeteleri püskürttüğünü belirten Gewriye, daha sonra oluşturulan Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Projesi’ni anlattı. Suriye’de bugün çağın en büyük trajedisinin yaşandığını belirten Gewriye, Batılı güçlerin tutumu ve Cenevre toplantılarındaki çözümsüzlüğe eleştirilerde bulundu. Gewriye, “Suriye’de demokratik ve özgür bir toplumu kurmak için, buradaki tüm renkleri koruyan ekolojik bir sisteme evet diyeceğiz” dedi.

Suriye ve Rojava’yı kapsayan demokratik projenin sahiplenmesi ve korunmasının halkların çıkarına olduğunu belirten Gewriye, herkesi bu projeye destek olmaya çağırdı.

İBRAHİM: GÜNEY KÜRDİSTAN SİSTEMİNİN KENDİSİ BİR SORUN

Siyaset ve Demokratik Düşünce Akademisi’nden Rekawt İsmail İbrahim, paneldeki sunumunu Güney Kürdistan’ın geleceği üzerine yaptı. İbrahim, Güney Kürdistan’ın yakın tarihini anlattıktan sonra, bu bölgenin hak ettiği statüsüne kavuşmak için mücadelesini sürdürdüğünü belirtti.  Güney Kürdistan’da federalizmin partileri ve gruplar tarafından sadece şeklen anlaşıldığı eleştirisinde bulunan İbrahim,  Güney Kürdistan’ın halen kendi yasalarını bile oluşturamadığını kaydetti. İbrahim’e göre halen Irak merkezi  yasaları kullanılıyor. Güney Kürdistan’da farklı topluluklar ve düşüncelerin siyasi yaşama katılımının sağlanmadığını ifade eden İbrahim, “Kürdistan’daki farklılıklar azınlıklar olarak görülmeye başlandı. Bu da tüm herkesi kapsayacak bir ulusal kimliğin olmamasından kaynaklanıyor. Yerel bir kimliğin oluşturulamamasından kaynaklanıyor” dedi. 

Ekonomi alanında ise sadece petrole dayalı bir ekonomi geliştirildiğini belirten İbrahim, “Güney Kürdistan’daki siyasi sistemin kendisi sorunların kaynağıdır. Bugünkü toplumun ihtiyaçlarına cevap olamıyor. Güney Kürdistan, bölgedeki savaşın en zayıf halkasıdır. Ciddi bir federalizm ve konfederalizm çalışması yapılmalı. Merkezi sistemden kurtulmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

IRAK’IN GELECEĞİ ÖZGÜR OLMALI

Bağdat’tan gelen Iraklı muhalif ve insan hakları savunucusu Esad Hamid Riyad, Irak geleceğini anlattı.  Riyad, eğer tüm Irak halklarını temsil edecek bir ulusal güç çıkmazsa Irak’ın bölünmeye gideceğini belirtti.  Riyad,  özgür siyasi irade ortaya konulması, objektif olarak sorunların ele alınması, halkların barış taleplerinin değerlendirilmesi, özgür ve eşit vatandaşlık hakları güvenceye alınması gerektiğini ifade etti. Zengin topraklarda yaşadıklarını hatırlatan Riyad, Irak halkının yaşamında devrimsel bir değişime gitmek için özyönetimlere ihtiyaç olduğunu kaydetti. Kaosun bir realite olarak dayatıldığına dikkat çeken Riyad, tüm toplumsal kuruluşların özyönetimi model olarak benimsemesi gerektiğini vurguladı. Riyad,  “Bu şekilde eşit haklarımız, eşit yükümlülüklerimiz olacak, hiç kimsenin vesayeti altında olmayacağız. Öcalan’ın özgürlüğü de tarihin en önemli dönüm noktası olacak” dedi.  Riyad Kerkük’ün de Rojava kantonları gibi özerk olmasını istedi.

...