GÖRÜNTÜLÜ

‘Sur direnişi Amed Zindan direnişinin devamıdır’

Gerillalar Peyman Berivan ile Axin Zilan, AKP hükümetinin Sur’a el koyup Sur halkını koruyor ve savunuyormuş gibi göstererek halkı asimile etme politikası karşısında Sur halkı direnerek kesinlikle ret etmesi lazım” diye konuştu.

YJA Star gerillaları Peyman Berivan, Axin Zilan “Halkın kendi kültürü, direnişi ve çok eskilerden kalma bir tarihi var. AKP hükümetinin Sur’a el koyup Sur halkını koruyor ve savunuyormuş gibi göstererek halkı asimile etme politikası karşısında Sur halkı direnerek kesinlikle ret etmesi lazım” diye konuştu.

YJA Star gerillaları AKP’nin Sur’a yönelik kamulaştırma planına yönelik ANF’ye konuştular.

Gerillalardan Peyman Berivan AKP hükümetinin Sur’a yönelik asimilasyon politikalarının sonuç almayacağını belirtti. 

Sur direnişinin tarihi bir süreç olduğunu söyleyen Berivan, “Burada düşmanın yapmak istediği Sur halkının şahsında Kürt halkının iradesini kırmaktı. Bu nedenle bu kadar çok yönelim oldu. Sur halkı direndi. Bu nedenle düşman gerek askeri yönden gerekse birçok farklı yöntemler kullanarak halkı yıldırmaya çalıştı. Ancak düşman istediği sonuca ulaşmadı. Kürdün ve Sur’un iradesini kırmayı başaramadı. Düşmanın özellikle Sur’a yönelmesinin nedenleri var. Birincisi Sur pek çok noktadan hakimdir. Hem askeri yönden hakim hem de Sur’un yapısından kaynaklı pek çok kişinin kendini Sur içinde savunmasına elverişlidir. Düşmanın Sur’da yapmak istediği asimile politikalarını gerçekleştirmektir” dedi.

‘HALK KENDİ ÖZ DİRENİŞİYLE SUR’A SAHİP ÇIKMALIDIR’

Amed ve tüm Kürdistan halkının Sur’a sahip çıkması gerektiğini de söyleyen Berivan şunlara dikkat çekti: “Halkın kendi kültürü, direnişi ve çok eskilerden kalma bir tarihi var. AKP hükümetinin Sur’a el koyup Sur halkını koruyor ve savunuyormuş gibi göstererek halkı asimile etme politikası karşısında Sur halkı direnerek kesinlikle ret etmesi lazım. Orada yapılmak istenen asimile edip yok etmektir. Bunun karşısında halkın kendi öz direnişi var ve kendi ayakları üstünde duruyor. Bizim de beklentimizde budur. Kesinlikle böyle bir direniş olmalı. Kendi kültürünü sahiplenmeli. Çünkü Sur Kürdün ve Kürdistan’ın kalbidir ve bunu korumak için tüm Kürdistan halkının seferber olması gerekir.” 

‘SUR’UN HER EVİ VE SOKAĞI TARİH KOKUYOR, İNSANLIK KOKUYOR’

Gerillalardan Axin Zilan da Amed Zindan direnişiyle Sur’a sahip çıkılması gerektiğini belirterek konuşmasına söyle devam etti: “Düşmanın Amed Sur’da yaptığı özel savaş politikasıdır. Bu daha önce Amed Zindanında kendini göstermişti. Amed Sur’da devam eden direniş esasta Amed Zindanından gelen direniş geleneğidir. Oradaki direnişçiler ve gençler bugün Amed Zindanını somut olarak ifade ediyorlar. Bu noktada düşmanın şu anda yapmaya çalıştığı kamulaştırma politikası için de şunu söylemek gerekiyor. Orada yıkılmaya çalışılan bir tarihtir. Bir insanlık gerçekliğidir. Bir direniş gerçekliğidir. Bu nedenle düşmanın orada yapmak istediği de bu gerçekliği yok etmektir. Sur’un her evi, her sokağı tarih kokuyor, insanlık kokuyor. Düşman bu gerçeklikten korktuğu için bugün Sur’u yıkmak ve yok etmek istiyor. Birçok yönlü ajanlaştırma politikasıyla bunu yapmaya çalışıyor. Fakat Sur, Amed Zindan direnişinden gelen bir gelenekle, bugün ayakta ve bu geleneği şu an somut olarak ifadelendiren, sürdüren ve kendisini ortaya koyan bir direnişle karşımızda ve tüm dünyaya kendisini kanıtlamış durumda. Biz de Sur çocuklarıyız, Amed çocuklarıyız. Biz de şu anda kendimizi özgürlük dağlarında somutlaştırmaya, ifadelendirmeye çalışıyoruz. Bu politika karşısında da Amed halkının, Sur halkının yapması gereken Amed Zindan direnişinden gelen gelenekle karşı çıkmasıdır, kabul etmemesidir ve reddetmesidir. Orada yıllardır asimilasyon politikalarıyla ve yürütülen sömürgeci faşist zihniyetle kendisini egemen kılmaya çalışan bir hükümetle, bir devletle karşı karşıyayız. Ebetteki Amed ve Sur halkı bunun hesabını soracak. Bugün açığa çıkan direniş bunun hesabının sorulmasıdır.” 

‘AMED HALKIYLA SUR’U KORUYACAĞIZ VE DÜŞMANA VERMEYECEĞİZ’

Sur’da yapılanın intikamının alınacağının sözünü de veren Zilan, “Biz Şeyh Sait’in torunlarıyız. Elbette ki biz bunun intikamını da alacağız, hesabını da soracağız. Kamulaştırma karşısında yapılması gereken gençlerimizin bu politikayı bir bütünen reddetmesidir. Sur’a ve Amed’e sahip çıkılmasıdır. Orası bizim topraklarımız. Halkımıza da bu sözü veriyoruz. Biz özgürlük savaşçıları olarak, özgür gençler olarak Amed’i, Sur’u, Kürdistan’ı koruyacağız ve düşmana vermeyeceğiz. Gençliğin de bu temelde direniş ve özgürlük saflarına katılım sergilemeleri gerekiyor. Biz bu temelde gençlerimize, annelerimize ve halkımıza başarılar diliyoruz. Biz hangi gelenekten, hangi direniş geleneğinden geldiğimizi biliyoruz. Bu temelde tüm halkımıza serkeftin diliyoruz.”

 

...