Taşçı'nın defnine 'OHAL' engeli: Mezarlıkta nöbet başladı

YPS-JIN Üyesi Pervin Taşçı'nın defnedilmesine polis 'OHAL' engeli çıkardı. Aile ise yasakları kabul etmeyerek cenazelerini bu şekilde defnetmeyeceklerini açıkladı ve mezarlıkta nöbet başladı.

Cizre'deki öz yönetim direnişinde yaşamını yitiren YPS-JIN Üyesi Pervin Taşçı'nın (Berjin Amarg) cenazesi Mardin'den yola çıkarılarak Amed'e getirildi. Bugün defnedilmek istenen cenaze polislerin izin vermemesi üzerine yarım saat bekletildi. Polisler, OHAL süresi boyunca hiçbir cenazede flamalar, yaşamını yitiren kişinin fotoğrafının taşınmayacağı ve ıslık, zafer işareti, slogana izin verilmeyeceği savunuldu.

AMED HALKINA ÇAĞRI

MEYA-DER Eşbaşkanı Ayşe Dicle ise mezarlıktaki konuşmasında, Kürt halkı üzerinde 42 yıldır OHAL uygulandığını vurgulayarak, "Bizden üç maymunu oynamamızı istiyorlar. Biz üç maymunu oynamayacağız. Kızımızın cenazesini olması gerektiği gibi zılgıtlarla defnedeceğiz. Mezarlığın etrafı ablukaya alınmış ve avını bekleyen avcı gibi bizi bekliyorlar. Biz buradan ayrılmayacağız. Cenazemizin başında bekleyeceğiz" dedi. Dicle, tüm Amed halkını cenazeye sahip çıkmaya çağırdı.

Dicle, bu akşam cenaze başında nöbet tutacaklarını belirtirken, Amed halkını yarın akşam saat 18.00'da hem Taşçı'nın, hem de Cizre'de yaşamını yitiren YPS Üyesi Mehmet Demir'in cenazesini beraber defnetmeye çağırdı. 
Demir'in de cenazesinin 3 ay önce teşhis edildiği, polislerin adresi bulamadıklarından kaynaklı aileye haber vermedikleri ifade edildi. Yine Cizre yaşamını yitiren YPS-JIN Üyesi Eda Kurtay'ın da (Axin Şilan) cenazesinin alınamadığı ve ailenin yarın cenazeyi almak için Cizre'ye gideceği öğrenildi.

Mezarlığın etrafı polis ablukasına alındı ve aile bu şartlar altında cenazenin defnedilmemesine karar verdi.