TEV-DEM: AKP ve güdümündeki çeteler Rojava’ya saldırıyor

TEV-DEM, Türk devletinin Rojava sınırındaki uygulamaları ve DAIŞ çetelerine desteğine ilişkin uluslararası topluma çağrıda bulundu.

Demokratik Toplum Hareketi (TEV DEM), DAIŞ çetelerinin 27 Şubatta Türkiye ve Rakka’dan Girê Spî’ve çevresinde 25 ayrı noktada düzenlediği saldırılara ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı.

Suriye’de 27 Şubat’ta ilan edilen ateşkesin desteklenmesi gerektiğine inandıklarını hatırlatan TEV-DEM, bu sürece olumlu yaklaşım gösterdiklerini belirtti.

AKP’nin saldırgan politikalarına dikkat çekilen TEV-DEM açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

‘’AKP ve onun güdümündeki çete gruplarının Efrîn ve Şehba bölgelerinde gerçekleşen saldırılarıyla gelişen plana karşı bölgedeki Kürt, Arap ve Türkmen halkları direnmiş, Şeddadê bölgesinde de QSD güçleri çetelere karşı çok önemli bir başarı sağlayarak alanı özgürleştirmiştir. Bu durumda ortak yaşam ve kardeşliğin sembolü olan Girê Spî’ye saldırmaya başlamıştır.

27 Şubatta DAIŞ çeteleri Girê Spî ve Silûk kasabasına saldırmıştır. Çetelerin bir bölümü Türkiye’den Rojava topraklarına girerken, bir grup çete de Rakka bölgesinden bu alana kaydırılmıştır. Çetelerin saldırıya başlamalarıyla birlikte, Türkiye tarafından YPG mevzileri ağır ve yarı otomatik silahlarla ateş altına alınmıştır. Çeteler Türk askerinin olduğu bölgelerden bölgeye giriş yapmış, saldırılarını öyle gerçekleştirmiştir. Türkiye’nin çetelere sağladığı her türlü desteğe ve Rojava savunma güçlerini yoğun ateş altına almasına rağmen YPG, Asayiş ve QSD güçleri Girê Spî’ye yönelik tüm saldırılara cevap vermiş, bölgedeki saldırıları büyük oranda kırmıştır. Sadece güney kesiminde halen yer yer çatışmalar devam etmektedir.’’

Türkiye’nin Suriye’deki ateşkese karşı olumsuz tutum içinde olduğunu belirten TEV-DEM, uluslararası toplumun Türkiye’den hesap sorması gerektiğinin altını çizdi.