GÖRÜNTÜLÜ

Vahşet bodrumunda katledilen Cihan’ın Cizre’deki sözleri duvara asıldı

Türk devletinin Cizre’ye soykırım saldırılarında yaşamını yitiren Cihan Karaman, yaşamını yitirmeden önce vahşet bodrumunda yaşanan katliamdan AKP’nin sorumlu olduğunu hatırlatarak, “Çocuklarımızın kanında onların da eli var" dedi.

Türk devletinin Cizre’ye soykırım saldırılarında yaşamını yitiren Cihan Karaman, yaşamını yitirmeden önce vahşet bodrumunda yaşanan katliamdan AKP’nin sorumlu olduğunu hatırlatarak, “Çocuklarımızın kanında onların eli de var. AKP’ye oy veren Kürtler, ne cenazemize, ne de taziyemize gelsinler” diyerek tepkisini göstermişti.

Egen Üniversitesi öğrencisi Cihan Karaman, AİHM’in çıkarttığı tedbir kararına rağmen ambulans gönderilmeyerek vahşet bodrumunda kay kaybından yaşamını yitirmişti. Cihan Kahraman’ın cenazesi Batman’da toprağa verildikten sonra Mehmet Sincar Halk Evi’nde taziyeler kabul ediyor. Cihan’ın Cizre’de yaşanan vahşete dikkat çekmek amacıyla paylaştığı sözlerini bir kağıda yazan baba M. Latif Karaman, taziyeye gelenlere okuyarak, vahşet bodrumunda katledilen insanlara yeteri kadar sahip çıkmadıklarını anlatmaya çalışıyor.

Oğlunun bilinçli öldürüldüğünü söyleyen baba Karaman, şaşkın ve öfke dolu olmasına rağmen etrafındaki insanlara teselli vermeye çalışıyor. Bir halkın özgürlük mücadelesinin bedeller üzerine kurulu anlatan baba Karaman, Cizre halkının gösterdiği direnişe ve yaşamını yitirenler için “Ben şimdi şehit babasıyım dediğimde bile utanıyorum. Biz onlara layık olabilmek için hiç çaba sarf etmedik. İnsanlar vahşet bodrumunda yakıldığı sırada bile kör ve sağır olmamamız gerekirdi” dedi.

‘CİHAN KATLİAMA SESSİZ KALMADI, VİCDANI TAHAMMÜL ETMEDİ’

Oğlunun İzmir’de üniversite okuduğu sırada Cizre’nin yolunu tuttuğunu söyleyen baba M. Latif Karaman, Cizre’de yaşanan vahşete tahammülünün kalmadığı için gittiğini şu sözlerle ifade etti: “Oğlum İzmir’deydi, hepimiz gibi duyarsız olsaydı orada kalır, duymazlıktan gelirdi. Ama Cihan’ın vicdanı buna izin vermedi. Bu biraz da onur, vicdan ile alakalıdır. Kendisi 14 Aralık günü, Cizre’de bize vermek istediği bir mesajda; ‘kimse canınızı verin demiyor, sadece çıkın tepkinizi gösterin, Cizre’de insanlık ayaklar altına alınmış ve büyük bir katliam yaşanıyor. Bu vahşete karşı nasıl evinizde, sıcak yataklarınızda kalabiliyorsunuz’ demişti bize. Biz onlara nasıl layık olacağız? Belki biz şehidin babası olmaya bile layık değiliz. Acaba onların mücadelesine layık olacak mıyız? Onların vicdanı bu zulme tahammül etmedi. Bugün Cizre gibi bir yerde oğlum Cihan gibi yüzlerce kişi belki hayatında o şehri görmemişti. İsteselerdi o şehre gitmeyebilirlerdi ama vicdanı tahammül etmedi ve oraya gitti. Bu yaşına kadar Cihan duruşuyla, merhametiyle, dünya görüşüyle dik durmayı başarabildi. Bu konuda kendisiyle iftihar ediyoruz. Cizre’de o halk büyük bir katliamla karşı karşıya olduğu için Cihan’ın vicdanı bunu kaldıramamıştı. Ama biz sessiz kaldık. Kürt halkı bu değildir, Kürt halkı 10- 20 yıl önce nasıl milyonlar alanlara iniyordu artık bizim bu şekilde bir sahiplenmeyle başarıyı ele edebiliriz. Aksi takdirde hepimiz bunun acısını tek tek yaşayacağız. Oğlum gitti ama başkasının oğlu da gitmemesi için tek çare sesimizi yükseltmemiz gerekiyor” dedi.

‘AKP'YE OY VEREN KÜRT TAZİYEMİZE GELMESİN’

AKP’ye oy veren Kürtlerin kesinlikle taziyelerine gelmemelerini isteyen baba Karaman, Kürdistan’da AKP’nin vahşi katliamlarına kendilerinin de ortak olduğunu belirterek, “Seçimde AKP’ye oy veren Kürtlere sesleniyorum: Onların da bu çocuklarımızın kanında elleri var. Onlar da ortaktır bu suça. Onlar demesinler sadece bir oy verdik. Hayır, onlar da bu suça, vahşet bodrumunda yaşanan katliamdan ortaktırlar. Ve diyorum ki; AKP’ye oy veren Kürtler ne benim cenazeme gelsin, ne de benim taziyeme gelsin. Kesinlikle gelmesin, onların elleri çocuklarımızın kanında elleri var. Kürt halkı bir an önce aklını başına toplayıp, Cizre’de yaşanan vahşet, Hezex’te, Sur’da olmamalıdır. Oğlum şehitler kervanına katıldı. Cihan artık Kürt halkının onurlu mücadelesinin şehididir. Kürt halkının şehidinin mücadelesine bağlı kalmak bizim de boyun borcumuzdur” diye konuştu.