Van'da 'öz yönetim iddianamesi' ortada kaldı!

Van’da öz yönetim ilan edildiği gerekçesiyle başlatılan ve belediye başkanlarının hâlâ tutuklu kalmasını sağlayan davanın iddianamesi hazırlandı. Ancak savcının tutuklanması ve yine hakimin de görevden alınmasıyla iddianame ortada kaldı.

Van’da Edremit ve İpekyolu ilçelerinde öz yönetim ilan edildiği gerekçesiyle başlatılan ve belediye başkanlarının hâlâ tutuklu kalmasını sağlayan davanın iddianamesi hazırlandı. Ancak Savcı Adem Çelik’in tutuklanması ve yine hakimin de ‘FETÖ üyesi’ oldukları gerekçesiyle görevden alınmasıyla iddianame ortada kaldı.

Van’da geçen yıl Ağustos ayında İpekyolu ve Edremit İlçelerinde öz yönetim ilan edilmesinin ardından Edremit Belediye Eş Başkanı Rojbin Sevil Çetin,  Abdülkerim Sayan, İpekyolu Belediye Eş Başkanı Aygül Bidav,  DBP Edremit İlçe Eş Başkanı Abdülkerim Batmaz,  DBP İpekyolu İlçe Eş Başkanı Mehmet Batu ve ilanın haberini yaptığı için Gazeteci Salih Sertkal hakkında açılan soruşturmanın iddianamesi bir yıl sonra hazırlandı.
İddianameyi hazırlayan Savcı Adem Çelik'in, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından ‘FETÖ Üyesi’ olduğu gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılarak görevine son verildi.

'TARAFSIZLIK İLKESİNE AYKIRI'

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Hukukçu Bayram Kaval, söz konusu hakim ya da savcılıkların tutuklanması ya da görevden alınması halinde iddianamenin yeniden yazılması gerektiğini söyledi. Cumhuriyet Başsavcısı Adem Çelik ve  tutuklama kararı veren hakimin ‘Örgüt üyeliği’ ile suçlandığına dikkati çeken Kaval, bu kişilerin hazırladığı iddianameler ve açtığı davaların yargının tarafsızlığı ilkesine aykırı düştüğü için kamunun vicdanını yaralayacağını kaydetti.