Van Kurdi-Der’den Öcalan çağrısı

Van Kurdi-Der Eş Başkanı Osman Koşut, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecrit politikalarına tepki göstererek Öcalan’ın derhal bir heyetle görüştürülmesini istedi.

15  Temmuz’da meydana gelen darbe girişimi sırasında Öcalan’a yönelik bir suikastın da planlandığı haberlerinin ardından İmralı’da ki son duruma ilişkin belirsizlik Van’da da endişeye neden oldu.

Öcalan’dan henüz haber alınamamasına ilişkin ANF’ye  açıklamada bulunan Van Kurdi-Der Eş Başkanı Osman Koşut, “Bilindiği gibi 15 Temmuz Türkiye’de bir darbe girişiminin kamuoyunun gözünün önünde cereyan ettiği ve başarısız bir girişim olarak  tarihe geçti. 15 Temmuz öncesini biraz değerlendirecek olursak Türkiye toplumu açısından göreceli bir demokrasi olabilir ama Kürt ve Kürdistan için darbeden farksız bir durum yaşanmıyordu. Kürtlerle yapılan savaş sürecinde katliam gerçekleşti. Sur, Cizre, Nusaybin, Gever, Silopi ve Şırnak’ta bir yıldır havadan bombalar yağdırılıyordu.  Bölge ve Kürtler açısından demokrasi mücadele ile orantılı yürütülüyor. Mücadele yükseldikçe kazanımlar da gelişiyor” dedi.

‘SAYIN ÖCALAN BİR ÖRGÜT LİDERİ DEĞİL, HALK ÖNDERİDİR’

Türkiye devletinin resmi ideoloji Kürtlerin inkarı üzerinde geliştiğini kaydeden Koşut, “ Siyasi Tutsaklar üzerinde ki baskılarda artıyor. Sayın Öcalan üzerinde de 1.5 yıldır tecrit ağırlaştırıldı. 15 Temmuz’dan bu yana Sayın Öcalan’ın sağlık durumuna ilişkin kaygılarımız artmıştır. Kürt siyasal hareketinin Ortadoğu’da kazandığı demokrasi mevzileri bölgenin kaderi belirleniyor. Kürt Özgürlük Hareketinin Önderinin geleceğinin belirsiz olması bizi daha karanlık günlere götürebilir, kaygımız bundan kaynaklanıyor.İmralı’da yatan bir örgüt lideri değil halk önderidir. Sonuç olarak demokratik bir sistemi geliştiren bir lider. Sağlık durumuna ilişkin henüz bir açıklama yapılmış değil. Medyada çıkan haberler hepimizi endişelendiriyor ve bu gerginliği arttırabilir.” Diye konuştu.

‘SAYIN ÖCALAN DERHAL GÖRÜŞTÜRÜLMELİ’

Koşut son olarak şunları dile getirdi;  “Kürt toplumu 15 Temmuz öncesi sessizliği  15 Temmuz sonra alanları doldurarak demokrasi çağrılarıyla bozmalı. Halkımız Sayın Öcalan’a sahip çıkmalıdır, iradesine yönelik herhangi bir saldırıyı elbette kabul etmeyecektir. Hükümete çağrımız derhal Sayın Öcalan ile bir heyetin, ailesinin ve avukatların görüştürülmesidir.”