GÖRÜNTÜLÜ

YCR Sorumlusu Kobanê: Rojava gençliği Kuzey direnişine sahip çıkmalı

Kobané Rojava Gençlik Birliği (YCR) Sorumlusu Rojgrav Kobané, çalışmaları, gündemdeki konular ve 8 Nisan'da düzenleyecekleri 1. Konferansa ilişkin ANF'ye değerlendirmede bulundu.

Kobané Rojava Gençlik Birliği Sorumlusu Kobané, 8 Nisan'daki konferanslarında Kürt Halk Önderi Öcalan'ın özgürlüğünü tartışmaya öncelik vereceklerini belirtti. Kuzey Kürdistan halkının direnişini selamlayan ve Rojava gençliğini bu direnişe daha fazla destek vermeye çağıran Kobané, Barzani ve KDP destekli  ENKS çetelerini de uyardı.

Kobané Rojava Gençlik Birliği (YCR) Sorumlusu Rojgrav Kobané, çalışmaları, gündemdeki konular ve 8 Nisan'da düzenleyecekleri 1. Konferansa ilişkin ANF'ye değerlendirmede bulundu.

Rojava Gençlik Birliği (YCR) çalışmaları bugün hangi düzeyde ? YCR bugüne kadar ne gibi çalışmalar yürüttü ?

YCR’nin kuruluşunun üzerinden bir yıl geçti. Ulaştığımız düzeyi anlamak için ortaya konulan pratiğe bakılmalı, diye düşünüyorum. YCR olarak önümüze birçok hedef koymuştuk ancak önümüze koyduğumuz bu hedeflerin bir kısmını gerçekleştiremedik. Bu olumsuzluğa rağmen başardığımız hedeflerimiz de oldu.

Kobané direnişi ve Kobané’nin özgürleştirilmesi sonrasında YCR olarak bir çok çalışmaya imza attık. Kobané’nin özgürleştirilmesi ardından Şehit Demhat akademisinde ‘Kobané Direniş Şehitleri' adıyla bir eğitim devresi açtık. Bu akademide genç kadın ve genç  erkekler eğitimlerini gördü.

Bu eğitim devresinin ardından 3 ayrı eğitim devresi daha açıldı ve başarı ile sonlandırıldı. Gençler Cizir kantonundaki eğitim devrelerine katılabilmek için önce buradaki eğitim devrelerinden geçirildi. Ardından Cizir kantonundaki eğitim devrelerinden geçirilerek Rojava Devrimi'nin kalıcılaştırılması yönündeki  çalışmalara dahil oldular.

Zaten bildiğiniz gibi YCR’nin kuruluşunun üstünden bir yıl geçti. Ancak daha önce de söylediğim gibi birçok çalışmaya imza attık. Örneğin bu bir yıllık süreç içerisinde Türk devleti tarafından Kürt Halk Önderi  Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecride dikkat çekmek amacıyla yürüyüşler ve protesto eylemleri gerçekleştirildi.

Yine Kobané’nin YPG/YPJ güçleri tarafından ortaya konan destansı  direniş ile özgürleştirilmesinin yıl dönümü dolayısıyla 3 gün süren uzun bir yürüyüş gerçekleştirildi. Kürt Halk Önderi Öcalan şahsında Kürt halkının varlığını yok etmeyi hedefleyen 15 Şubat Uluslararası Komplosu'nu protesto etmek amacıyla 2 gün süren uzun bir yürüyüş tertip edildi.

Tabii bu bir yıllık süreç içerisinde YCR olarak birçok hamleye de katıldık. Örneğin Gré Spî özgürleştirme hamlesine, Sırrin hamlesine, Tışrin hamlesine bir taburu aşkın genç ile katıldık. Tabii çalışmalarımız sadece bununla da sınırlı değil. Her alanda çalışmalarımız var. Örneğin YCR üyelerinden oluşan ve kültür ve sanat faaliyetleri çalışmaları yürüten 2 grubumuz var.

Tiyatro grubumuz da Cizir kantonunda birincisi düzenenlenen ‘ Şehit Hogir Festivali’nde ‘ halk ile buluştu ve oyununu segiledi. YCR bünyesinde oluşturduğumuz ve  spor faaliyetleri içerisinde olan gruplarımız var mesela. Bu gruplarımız haftada 2 kez fizik, bir gün de ideolojik eğitim görüyor. Bunların yanı sıra YCR üyeleri okullarda ve akademilerde eğitimlerini görmeye devam ediyor. 

Öte yandan köylerde örgütlenme çalışmalarımız tüm yoğunluğu ile sürüyor. Bununla birlikte köylerde komiteler kuruluyor. Yine YCR bünyesinde gençlik çalışmalarını takip eden bir basın birimimiz mevcut. Bu basın birimi daha çok eylemselliklerimizi takip ediyor ve özgür basın ile bilgi paylaşımlarında bulunuyor.

Bu basın birimimiz gençlik çalışmalarını dosyalaştırıyor ve arşivliyor. Yine bu çerçevede bu bir yıllık süreç içerisinde Bakuré Kürdistan’da gelişen özyönetim direnişlerine ve YPS/YPS-JIN’a destek amacıyla YCR olarak çeşitli eylemsellikler içerisinde olduk. Yine TEV-DEM’in öncülük ettiği her eylemselliğe de aktif katılım içerisinde olduk.

YCR, toplumun ve özellikle de gençliğin ihtiyaçlarına cevap olabildi mi?

Şahsen toplumun ve özellikle de gençliğin ihtiyaçlarına tam olarak cevap olamadığımızı düşünüyorum. Örneğin toplum bizi hala Ciwanen Şoreşger adı ile tanıyor. Oysa geçen yıl yapılan kongre sonrasında adımızı Rojava Gençlik Birliği (YCR) olarak değiştirdik.

Kongre sonucunda yapılan isim değişikliğini dahi halkımıza doğru bir şekilde kavratamamış ve anlatamamışız. Bu bir yıllık içerisinde yürüttüğümüz çalışmalar bu gerçeği değiştirmiyor maalesef. Gençlik toplumun dinamosudur. Gençlik toplumun değişim ve dönüşüm gücüdür.

Bu toplum dinamosu, değişimin ve dönüşümün öncü gücü olma iddiası taşıyan gençlik kendisini topluma doğru bir şekilde kavratamadığı ve anlatamadığı takdirde toplumun ihtiyaçlarına cevap olamaz.

Gençliği ve toplumu örgüleme konusunda da kimi sıkıntılarımız var. Ancak bunun aşılması yönünde de çalışmalarımız var. YCR olarak kendimizi sadece Rojava halkı ve gençliğine karşı değil, tüm Kürdistan halkı ve gençliğine karşı sorumlu görüyoruz. Örneğin Bakuré Kürdistan’daki özyönetim direnişlerini sürdüren Bakur halkımıza ve gençliğine de cevap olabilmiş değiliz.

Bakuré Kürdistan halkının öz yönetim direnişlerine destek için eylemsellikler içerisinde olduk ancak bu eylemselliklerin Bakur halkı ve gençliğinin ihtiyaçlarına cevap olduğunu söyleyemeyiz. Çünkü ortaya koyduğumuz eylemsellikler pasif eylemsellikler. Bakur gençliği DAİŞ çetelerinin Kobané’yi işgal girişimi karşısında büyük bir kahramanlık ve direniş örneği sergileyerek tüm sınırları alt üst etti. 

Kobané’de zafer kazanıldıysa hakkını teslim etmek gerekir ki bu büyük ölçüde Bakur gençliğinin fedakarlığı ve direnişçiliği sayesinde olmuştur. Bu açıdan YCR olarak geçtiğimiz dönem halkımızın ihtiyaçlarına tam anlamıyla cevap olamadık. Ancak önümüzdeki dönem bütün yetmezlik ve eksikliklerimizi giderecek ve halkımıza cevap olacağımız sözünü veriyoruz.

YCR Kobané örgütü olarak 8 Nisan günü konferansa gidiyorsunuz. Bu konferansa neden ihtiyaç duyuldu ? Konferansa nasıl bir katılım bekliyorsunuz?  

Her kurum ve kuruluş aylık ve yıllık toplantı ve konferanslar gerçekleştiriyor. YCR de bir gençlik örgütü olarak bu tür konferanslara ihtiyaç duyar. Bu konferans, neyi başardığımızı veya neyi başaramadığımızı görmek açısından yararlı olacak.

Bu konferansta bir yıllık çalışmalarımızı çok daha net bir şekilde göreceğiz. Konferansın yapılmasının en büyük amacı, toplumun ve gençliğin ihtiyaçlarına cevap olabilmek. İhtiyaca cevap olabilmek adına yapılan çalışmalar bu konferansta ortaya konacak ve yine ihtiyaca cevap olabilmek için yapılacak olan çalışmaların şekillenmesini sağlayacak.

Bu konferansta YCR olarak pratiğe döktüğümüz yada pratiğe dökemediğimiz çalışmaları tüm alanlardaki üyelerimiz ile en ayrıntılı biçimde paylaşacak, yetmezlik ve eksiklikler konusunda eleştiri ve özeleştiri mekanizmasını kullanacak ve tüm üyelerimizin önerilerini alacağız. 

Konferansa katılım konusuna gelecek olursak: YCR olarak konferansı başka bir havada, binlerce gencimizin katılımı ile düzenlemek isterdik. Ancak koşullardan kaynaklı olarak bu arzumuz pek mümkün değil. Zaten bu arzumuzu gerçekleştirecek ve binlerce gencin katılacağı bir konferansı düzenleyecek büyük bir merkez de yok.

Konferansın yapılacağı merkez 500 ila 600 kişilik. Ancak yine de büyük bir katılım ile konferansımızı gerçekleştireceğiz. Düzenlenecek olan konferansa YCR üyeleri, TEV-DEM çatısı altında yer alan bir çok siyasi partinin gençlik temsilcisi katılacak. Arap gençliğinden de konferansa katılım olacak. 

Konferansta hangi konular tartışılacak ve hangi kararların alınması bekleniyor?

Konferansta en elzem konu olarak, Kürt gençliğinin ‘ kırmızı çizgimiz', ‘savaş ve barış gerekçemiz ‘ dediği Kürt Halk Önderi Öcalan’ın özgürlüğü için yapılması gerekenler tartışılacak ve hayata geçirilecek.

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) ve Kürt olduklarını iddia eden ve kendilerine ‘ Rojava Peşmergeleri ‘ adını veren ENKS‘ye bağlı çetelerin Halep Şexmeqsud ve Eşrefiye mahallelerine yönelik, Efrîn ve Ezaz hattındaki saldırı ve katliamlarına karşı YCR ne yapmalı, konusu tartışılacak.

YCR olarak özellikle de ihanet içerisinde olan, Rojava devrimine düşmanlık eden ve bugün birçok yerde Türk devleti ve SUK ‘a bağlı çete grupları ile birlikte hareket eden ve de hergün Kürt halkını katleden ENKS çetelerine karşı kimi kararlar alıanacak.

YCR çalışmalarının genişletilmesi ve daha da güçlendirilmesi yönünde çeşitli kararlar alınacak. Gençliğin YCR ile daha koordineli bir şekilde çalışabilmesi için kimi kararların alınması gerekiyor. Demokratik Suriye, Özgür Rojava ve halkların kardeşliği temelinde Arap gençliği de YCR çatısı aldında yer alacak.

Halklara, özelde de gençlere çağrınız ve bir mesajınız var mı?

YCR olarak öncelikle ihanet içerinde olan, Şexmeqsud ve Eşrefiye mahellelerinde, Ezaz ve Efrîn hattında halkımızın varlığını ortadan kaldırmayı hedefleyen saldırılar düzenleyen, Barzani ve KDP destekli  ENKS çetelerini uyarıyoruz.

ENKS çetelerine diyoruz ki; ‘Türk devleti ve SUK çeteleri ile Kürt halkının varlığını ortadan kaldırmayı hedefleyen saldırılarınıza devam ederseniz karşınızda YCR‘yi bulacaksınız. Pasip eylemsellikler ve söz ile kalmaz, döktüğünüz her damla kanın hesabını radikal bir tarzda sorarız.‘

YCR olarak Bakuré Kürdistan halkımıza ve özyönetim direnişlerini sürdüren devrimci gençliğe devrim selamlarımızı ve dayanışma duygularımızı iletiyoruz. Bakur halkımız ve gençliği şunu iyi bilmeli; Rojava gençliği olarak, sizin Kobané ve Rojava devrimi etrafında kenetlendiğiniz gibi ve gösterdiğiniz üstün fedakarlık gibi bir fedakarlık ortaya koyamadığımızı görüyoruz. YCR bütün eksikliği ve yetmezliğine rağmen Bakur Kürdistan halkının ve gençliğinin yanındadır.

YCR olarak Rojava gençliğini Bakuré Kürdistan halkına daha fazla sahip çıkmaya, Türk devletinin Önder Apo üzerinde uyguladığı ağırlaştırılmış tecridi kırmaya, İmralı zindanını parçalamaya çağırıyoruz.