YNK: Türk devleti Güney Kürdistan’ın petrol gelirlerine el koydu

YNK Merkez Komitesi Sekreteri Murad, YNK ve Goran Hareketi'nin Rojava ve Kuzey Kürdistan konusundaki tavrını değiştirmesi için Türk devletinin 6 aydır Kürdistan bölgesi petrolünün gelirine el koyduğunu belirtti.


YNK Merkez Komitesi, dün YNK siyasi merkezindeki Şazad Said Salonu'nda 74'üncü olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan YNK Merkez Komitesi Sekreteri Adil Murad, Kürdistan bölgesinde yaşanan krize dikkati çekerek “Yaşanan ekonomik ve siyasi kriz nedeniyle yurttaşların yaşam koşulları her geçen gün daha da kötüleşmektedir. Maaşların gecikmesi ve ödenmemesi başta eğitim ve sağlık olmak üzere yurttaşların yaşamlarının her alanında olumsuz bir etkiye neden olmaktadır. Ayrıca petrol gelirlerinin net olmaması yaşanan krizin ve Bağdat ile Kürdistan bölgesi arasındaki ilişkilerin bozulmasının da temel nedenidir” dedi. 

'TÜRKİYE PETROLE ŞARTLI OLARAK EL KOYDU!'

Murad, konuşmasında Kürdistan bölgesinin petrolden alacağı paranın gelmemesine de değinerek şunları söyledi: “Kürdistan bölgesinin petrol satışından kazandığı paraya Türkiye tarafından altı aydır el konulması, ekonomik krizi derinleştirmiştir. Türkiye bu parayı tek bir şartlı Kürdistan bölgesine verecektir. Ve bu şart da YNK ve Goran Hareketi'nin Rojava ve Kuzey Kürdistan'a destek konusundaki tavırlarını değiştirmesidir.”
Krizin çözümü konusunda çözüm yolları bulunmasını da isteyen Murad, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürdistan bölgesel hükümeti ekonomik krizin çözümü ve aşılması konusunda şu ana kadar başarılı olamamıştır. Hükümetin kısa bir süre içerisinde bu krizden kurtulamaması durumunda, tüm taraflar ortak bir karar temelinde uzman ve tecrübeli kişilerle bir araya gelerek çözüm yollarını tartışmaladır.”

'STRATEJİK YANLIŞLARA SESSİZ KALAMAYIZ'

Murad, Kürdistan bölgesi halkının artık siyasi taraflar arasındaki karşıtlığın kurbanı olmasının kabul edilemeyeceğini de ifade ederken, YNK'nin kısa bir sürede hükümet ve kurumları içerisindeki rolünü halk için netleştirmesi gerektiğini belirtti.
YNK Merkez Komitesi Sekreteri Adil Murad, YNK'nin halk tarafından mevcut krizin sorumlusu olarak görülmesinin YNK için de kabul edilmemesi gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti: “Tek bir partinin yaptığı tüm stratejik yanlışlar karşısında sessiz kalınması kabul edilemez. Kaç yıldır yaşanan durumun bu düzeye ulaşmaması için birçok kez uyarılarda bulunduk. Bütün bu konular halk için netleştirilmeli, şeffaflaştırılmalı ve bu krizi yaratan taraflarla ortak olunmamalı. Bağdat ile yaşanan sorunlar da diyalog yöntemiyle çözüme kavuşturulmalı.”