YPG: Saldırılar ateşkesin ihlalidir

YPG Efrîn ve Halep Genel Komutanlığı, Efrîn ve Şêx Meqsûd’da yönelik saldırıların ateşkesin ihlali olduğunu belirtti. YPG, BMGK’nın ateşkes kararına uyduklarını, ancak çete gruplarının daha ilk günden bu kararı ihlal ettiğini bildirdi.

YPG Efrîn ve Halep Genel Komutanlığı, Efrîn ve Şêx Meqsûd’da yönelik saldırıların ateşkesin ihlali olduğunu belirtti. YPG, BMGK’nın ateşkes kararına uyduklarını, ancak çete gruplarının daha ilk günden bu kararı ihlal ettiğini bildirdi.

Yazılı bir açıklama yapan YPG Efrîn ve Halep Genel Komutanlığı BMGK’nın ateşkes kararına uyduklarını, ancak bazı çete gruplarının Suriye’de varılan ateşkesi boşa çıkarmak için daha ilk günden yoğun bir çaba içerisinde olduğunu ve YPG ile Kürt halkına dönük saldırılarını yoğunlaştırdığını duyurdu.

YPG Efrîn ve Halep Genel Komutanlığı’nın konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“YPG/YPJ güçleri olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 27 Şubat günü onayladığı ‘Suriye’de karşıt gruplar arasındaki çatışmaların durdurulması ve ateşkes’ kararına saygı duyup buna göre hareket ettiğimizi duyurduk. Ancak İdlib’e bağlı Atmê kasabasında yerleşmiş olan Cebhet El-Nusra ve Ehrar El-Şam çeteleri, ateşkes kararının 00.00’dan itibaren yürürlüğe girdiği gecenin şafağında ağır silahlarla Efrîn’in Cindirêsê ilçesine bağlı Dêrbelût köyüne saldırmıştır.

Qubtan El-Cebel köyünde mevzilenmiş olan aynı çete grupları havan topları ve tüpgazdan yapılmış el yapımı cehennem topları ile de Şêrewa ilçesine bağlı Başemrê köyüne saldırmıştır. Bombardıman sonucunda bu köylerde birçok aile göçe zorlanmış, köylerdeki siviller büyük maddi hasara uğratılmıştır.

Öte yandan Cebhet El-Nusra ve Ehrar El-Şam ve onların işbirlikçileri olan bazı çete grupları da 14 Şubat’tan bu yana Halep’in Şêx Meqsûd mahallesindeki sivil halka ağır silahlarla başlattığı saldırılarını aralıksız sürdürmektedir. Bu saldırılar sonucunda da 27 sivil yaşamını yitirmiş, yüzlerce sivil de yaralanmıştır.

Ateşkes kararı yürürlüğe girdikten sonra bu çete grupları sivil yerleşim birimlerine ve sivil halka yönelik saldırılarını durdurmamış, aksine barbar saldırılarının dozunu daha da artırmıştır. Ateşkesin yürürlüğe girdiği son iki gün içinde artan çete saldırılarında ise, bir YPG savaşçısı ve bir çocuk şehit düşmüş, aralarında çocukların da bulunduğu 12 sivil de yaralanmıştır.

YPG Efrîn ve Halep Genel Komutanlığı olarak, Suriye’de huzur ve sükuneti içine sindiremeyen, tüm gücüyle ateşkesi boşa çıkarmaya çalışan bu çetelerin son saldırıları karşısında güçlerimizin öfkesi her an daha da artıp bilenmektedir. Çetelerin bu saldırıları kuşkusuz kendi gerçekliklerini ortaya koymaktadır. Kamuoyuna sabrımızın sınırlarının bu tür saldırılarla zorlandığını ancak buna rağmen henüz meşru savunma hakkımızı kullanmadığımızı duyuruyoruz.”