Çağın Direnişi şehitleri Süleymaniye’de anıldı

Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarının 5’inci yılı dolayısıyla Süleymaniye’de düzenlenen etkinlik ile Çağın Direnişi şehitleri anıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Güney Kurdistan temsilcileri, Süleymaniye’de bulunan Milano Salonunda aralarında PYD, Kongra Star, Özerk Yönetim, Bereya Piştevaniya bi Rojava temsilcileri ile çok sayıda şahsiyet ve aydınlardan oluşan onlarca kişinin katılımıyla Efrîn işgalinin 5’inci yıl dönümü vesilesiyle bir etkinlik düzenledi. 

Etkinlik salonu direnişin sembol isimlerinden Şehit Avesta Xabur ve Karker Êriş’in posterleri ve Çağın Direnişi şehitlerinin resimleriyle donatıldı. Ayrıca Türk devletinin ve DAİŞ gibi çetelerden devşirdiği ordusunun Efrîn’de insanlara, doğaya, tarihi mekanlara ve ibadethanelere yönelik gerçekleştirdiği vahşetini simgeleyen fotoğraflar asıldı. 

Etkinlikte Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi adına konuşan Evîn Swêd, Efrîn’in işgali sonrası yaşananlara dair şu hatırlatmalarda bulundu: “Efrîn’de 5 bölgede 22’den fazla kamp kuruldu. Demografik değişimin bir sonucu olarak, yaklaşık 300 bin Kürt evlerinden çıkarıldı ve yerlerine yüzde 30’u Türkmen ve yüzde 5’i Filistinli olmak üzere 500 binden fazla çete ve aileleri yerleştirildi. Bu 5 yıl boyunca her türlü saldırı ve vahşi eylem gerçekleştirildi. Sonuç olarak 129’u kadın olmak üzere 663 kişi katledildi, 243’ü kadın olmak üzere 8 bin 644 kişi kaçırıldı. 78 tarihi tepe ve antik mekandan 59’u yağmalandı ve yok edildi. Türk devleti Efrîn’in doğasını yağmaladı. 367 binden fazla zeytin ağacı kesildi, 13 bin 500 ağaç ve 12 bin hektar arazi yakıldı.” 

Evîn Swêd, Efrîn Özerk Yönetimi’nin işgal altındaki tüm bölgeleri özgürleştirmeyi görev bildiğini ve bunun için kesintisiz mücadele edeceğini söyledi. 

Bereya Piştevananî bi Rojava adına Simko Reşîd’in konuşması ise, Türk devleti ve çetelerinin yağma ve saldırılarını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. 

Törende ayrıca Hizba Şui ve Tevgera Azadî’nin de mesajları okundu. 

Son olarak PYD Güney Kurdistan Temsilcisi Cavidan Kemal söz alarak, Kürt halkının mücadelesinin Efrîn’e yönelik 5 yıldır devam eden işgal saldırılarından daha büyük olduğunu belirtti. 

Tören sloganlarla sona erdi.