Özgürlük Yürüyüşçüleri: Tecridi bir an önce kırmalıyız

'Büyük Özgürlük Yürüyüşü'nün Wan kolu, Dêrîk'te büyük bir coşku ile karşılandı. Özgürlük Yürüyüşçüleri, "Tecridi bir an önce kırmalıyız" mesajını verdi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan 'Büyük Özgürlük Yürüyüşü'nün Wan kolu, Mêrdîn'de yürüyüşünü sürdürüyor. Qoser’deki programın sona ermesinin ardından yürüyüşçüler, Dêrîk ilçesine geldi. Dêrîk’te Ektiren Petrolde coşkuyla karşılanan Özgürlük Yürüyüşçüleri, ardından Dörtyol'dan Dêrîk Meydanı’na doğru yürüdü. Davul ve zurna eşliğinde karşılanan Özgürlük Yürüyüşçüleri ve beraberindekiler, yürüyüş boyu “Bîjî Serok Apo”, “Bîjî berxwedana zindanan” sloganları attı.

Kadınların ulusal kıyafetleriyle katıldığı yürüyüşe 7’den 70’e onlarca kişi katıldı. Çocukların da ulusal kıyafet giydiği yürüyüşte yoldan geçenler ve esnaf iş yerlerinin önünde yürüyüşçüleri selamladı.

Ardından Dêrîk Meydan'a varan yürüyüşçüler, burada basın açıklaması gerçekleştirdi.

DEM Parti Wan Milletvekili Güderen Varli, "Yürüyüşün 10’ncu günü olduğuna dikkat çekerek, Wan'ın, Serhad’ın Botan’ın selamları vardı size. Kürtler üzerinde yüz yıllardır sürdürülen baskı politikaları var. Bu topraklara barışın gelmesi lazım. Türkiye ve Kurdistan topraklarına özgürlük gelmeli. Ve bu barış ve özgürlüğün sesi ise Sayın Öcalan’dır. Bu tecridi kaldırın, bu zulmü kaldırın. Bunun için halk haykırıyor. Sayın Öcalan’ın sesi özgürlüğün sesidir. Kürtler ve Türkiye halkı için eşitlik ve özgürlüğü ancak ve ancak Sayın Öcalan getirebilir” dedi.
Özgürlük için Hukukçular (ÖHD) Derneği Mêrdîn Eşbaşkanı Lokman Emen de “Yüzyılı aşkın bir süredir Kurdistan’da baskı politikaları yürütülüyor. Savaş politikasındaki ısrar hukuk, eğitim tüm kurum ve alanlara kadar bir çöküşe sürüklemektedir. Sayın Abdullah Öcalan ve siyasi tutsaklara yönelik özgürlük talepleri barış hakkı ve AİHM kararları kapsamında değerlendirilmelidir. Barış Anneleri Adalet Nöbeti'nde, tutsaklar açlık grevindeyken, Kürt toplumu bu durumdayken, herkesi barışı ve özgürlüğü haykırmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dêrik Belediye Eşbaşkan Adayları Songül Özbahçeci ve Cengiz Temelli halkı selamladı.

DEM Parti Dêrîk İlçe Eşbaşkanı Selahattin İzci de “Abdullah Öcalan insanca bir yaşam için bir paradigma yarattı. Bu nedenle onun üzerinde tecrit var. Tecridin bir an önce kırılması gerekiyor ve Önderliğin fikirlerinin halkla buluşturulması gerekiyor. Önderliği özgürleştirene kadar bu eylemlerimize devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

Özgürlük Yürüyüşçüleri daha sonra DEM Parti Dêrîk İlçe Örgütü'ne geçti. Özgürlük Yürüyüşçüleri, bugün Dêrîk'te konaklayacak, yarın Riha’nın Serêkaniyê (Ceylanpınar) ve Wêranşêr ilçesine gidecek.