Mûş Newrozu'nda İmralı tecridine öfke

Mûş Newrozu'nda İmralı tecridi protesto edilirken, "Bijî Serok Apo” sloganı yankılandı.

Mûş’ta Gar İstasyonu'nda gerçekleştirilen Newroz programı sona erdi. HDP milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Ömer Öcalan'ın konuşmacı olarak yer aldığı Newroz’da alan HDP ve Yeşil Sol Partisi bayraklarıyla süslendi. “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla alana giriş yapan kitle, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a dönük ağırlaştırılmış tecride tepkisini haykırdı. Saygı duruşuyla başlayan programda sık sık “Hükümet istifa” sloganları yükseldi.

HDP Mûş İl Eşbaşkanı Savcı Arslan, ülkedeki sosyal ve ekonomik krizlere işaret ederek, AKP- MHP iktidarını önümüzdeki seçimlerde göndereceklerini vurguladı. Arslan, "Seçimlerde 3 sıfır yapma ve belediyeyi alma sözü veriyoruz” dedi. Konuşmalar sık sık, “Bijî Serok Apo” ve “Newroz pîroz be” sloganları ile kesildi.
HDP, Yeşil Sol Parti ve DBP'li yöneticiler de halkı selamladı. Daha sonra Erol Yalvarcı'nın Kürtçe yazdığı Newroz şiiri okundu.

HDP Mûş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Newroz’un acı ve yıkımın gölgesinde kutlandığına vurgu yaptı. Koçyiğit, “Demokratik, eşit ve özgür bir Türkiye’nin anahtarı Kürtlerin elinde. Bizi buralara getiren bizi kimliğimize kavuşturan Sayın Öcalan’ın büyük emeği var. Buradan iletelim; Newroz’un kutlu olsun Sayın Öcalan” dedi.

'BİNLERCE KAWA BURADA!'

Zalimlere ve Dehak'lara karşı Kawa’ların yüz yıldır direndiğini belirten HDP Riha Milletvekili Ömer Öcalan ise AKP-MHP iktidarına karşı Newroz alanında binlerce Kawa’nın yer aldığını vurguladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerinde süren ağırlaştırılmış tecride dikkat çeken Ömer Öcalan, “4 parça Kurdistan’da Kürt halkını statüsüz, iradesiz ve kimliksiz bırakmak istiyorlar. Bu ülkede madem hukuk var neden Sayın Öcalan için geçerli değil ve uygulanmıyor, neden Sayın Öcalan üzerinde tecrit politikaları yürütülüyor? Neden Sayın Öcalan’la görüşmelerin önünü açmıyorlar" diye sordu.

 Milletvekillerin konuşmasının ardından Newroz alanına giren polisler, 3 genci gözaltına aldı. Gözaltılara, sanal medya paylaşımları gerekçe gösterildi. Alandaki gençler duruma tepki gösterdi.

 Ardından Baran Bozyel sahne aldı. Halk, Paris’te katledilen Mûşlu Sanatçı Mir Perwer için slogan attı. Bozyel, “Mir Perwer’i saygıyla anıyorum. Kürt olduğumuz için sanatımız bile engelleniyor” dedi.

Bozyel’in şarkılarının ardından “Bijî Serok Apo” ve “Bijî Newroz” sloganlarıyla Newroz ateşi yakıldı.