Sınır kapısı Wanlılara yasak, İranlılara serbest

Türk devleti, Newroz Bayramı’nı bahane ederek Wan’ın Özalp ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’nı Wan halkının geçişine ve ticaret yapmasına yasak getirirken, İranlılara ise geçiş serbestliği tanıyor.

Türk ve İran devletleri Kürt halkına yönelik gözaltı, katliam uygulamalarıyla birlikte çeşitli bahanelerle ekonomik ambargolar da uyguluyor. Türk devleti, Wan ve çevre illerde uyguladığı yasaklarla yıllardır tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Bunun yanı sıra sınır kapılarını da Kürt halkına kaparak ticaret yapılmasına izin vermiyor.

WANLILARA YASAK, İRANLILARA SERBEST

Wan’ın Rojhılat’a açılan iki sınır kapısı bulunuyor. Özalp İlçesi’nde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı açık olmasına rağmen halkın ticaret yapılmasına izin verilmiyor. Wan halkının ticaret yapması yasak olan sınır kapısı, İranlılara serbest. İran’dan Wan’a gelen İranlılar, istedikleri miktarda mal alabiliyor. Wan’da alınan mallar, Kapıköy Sınır Kapısı’ndan herhangi bir sıkıntı yaşamadan İran’a götürülüyor. Wanlıların ise İran’dan mal getirmesi yasak.

GELİNCİK SINIR KAPISI 33 YILDIR KAPALI

Wan’da bulunan diğer bir sınır kapısı ise, Başkale’de bulunan Gelincik Sınır Kapısı. Bu sınır kapısı ise 33 yıldır ticarete ve geçişlere kapalı durumda. 1989 yılında açılan Gelincik Sınır kapısı, 6 ay sonra Türk devleti tarafından kapatıldı. Wan ve Başkale halkının ticaret yapmasını engellemek amacıyla kapatılan sınır kapısı, 33 yıldır kapalı.

TİCARET YAPANLAR KATLEDİLİYOR

Kürt halkının sınır ticareti yapılmasına izin vermeyen Türk ve İran devletleri, her yıl sınır bölgelerinde onlarca Kürt'ü katlediyor. Özellikle Wan’ın sınır ilçeleri olan Özalp, Başkale, Saray ve Çaldıran'da yüzlerce kişi sınır ticareti yaptıkları gerekçesiyle Türk ve İran devlet güçleri tarafından katledildi. Bugün, bu ilçelerin sınır köylerinde hemen hemen her evde bir kişi sınır ticareti yaptığı gerekçesiyle ya katledildi ya da sakat bırakıldı. Yine Rojhılat’ta sınır ticareti yapan kolberler, İran güçlerinin hedefinde. İran devleti, hemen hemen her gün kolberleri katlediyor. Sınır köylerde ticaretin yasaklanması nedeniyle köylerin büyük bölümü boşaldı. İşsizlik ve geçim sıkıntısı nedeniyle sınır köylerinde yaşayanlar, başta Wan olmak üzere başka kentlere göç etmek zorunda kaldı.