Türk devletinin 'kaybettiği' 3 isim için buluştular

Kayıp yakınları, Türk devleti tarafından 'kaybedilen' Nuri Dayan, Ömer Önen ve Mehmet Şirin Maltu için buluştu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve kayıp yakınları tarafından “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla düzenlenen eylemler, bu hafta da Amed, Şirnex ve Êlih’te devam etti.

 
AMED
Amed’de İHD ve kayıp yakınları 780’inci hafta eylemini, Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirdi. Eylemde kayıpların fotoğrafları taşındı. Eylemde Amed'in Xana Axpar (Çınar) ilçesinde 14 Ocak 1994'te kaybedilen Nuri Dayan ve Ömer Önen'in akıbeti soruldu.

Eylemde konuşan İHD Amed Şube Başkanı Ercan Yılmaz, "Kendilerince bazı siyasi cinayetlerin mertçe işlendiğinden bahsettiler. Özellikle Kürtlere, muhaliflere yönelik işlenen cinayetlerin bir övünç kaynağı olarak görüldüğü, bu itirafla bir kez daha ortaya çıkmıştır" dedi.

Ardından Önen'in eşi Nezire Baran konuştu. Eşinin ilçede Nuri Dayan ile birlikte traktörle gittikten sonra bir daha gelmediklerini belirten Nezire Baran, "30 yıl geçti. Devletin zulmünden sonra Amed'e yerleştik. Bugün torunum 13 yaşına geldi. Biz bu yolu sürdüreceğiz. Bizler ölsek de torunlarımız devam ettirecektir" dedi.
Ardından İHD Amed Şebesi Kayıp Komisyonu üyesi Berfin Elçi, hikâyeyi okudu.

 
ÊLIH
Êlih’te de İHD üyeleri ve kayıp yakınları, 616’ncı haftada Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Êlih Barosu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) yöneticileri katıldı. Bu haftaki eylemde 31 Ocak 1995 tarihinde Êlih’in Hezo (Kozluk) ilçesi Zediya mezrasında gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Mehmet Şirin Maltu’nun akıbeti soruldu.

Maltu'nun kaybedilme öyküsünü anlatan İHD Şube Yöneticisi Yunus Bağış, kayıplar bulununcaya dek mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

 
ŞIRNEX
İnsan Hakları Derneği (İHD) Şirnex Şubesi üyeleri, Cizîr ilçesinde bulunan Sanat Sokağı'nda eylemine devam etti. Eyleme DEM Parti ve MEBYA-DER yöneticileri ile insan hakları aktivistleri katıldı.
İHD üyesi Lokman Dirican, Amed’in Çinar ilçesine bağlı Kuği ve Pire köyleri arasında 1994 yılında 'kaybedilen' Ömer Öner ve Nuri Dayan’ın akıbetini sordu.