YPJ’nin kurtardığı Êzidî genç kadın Şengal’de zılgıtlarla karşılandı

DAİŞ çeteleri tarafından 2014’te Şengal’deki soykırım saldırıları sırasında kaçırılan Kovan İdo Xirto isimli genç Êzidî kadın, YPJ savaşçıları tarafından Hol Kampı’nda düzenlenen bir operasyon sırasında kurtarıldı ve Şengal’de ailesi ile buluşturuldu

Hesekê’de bulunan Hol Kampı’ndaki operasyon 27 Ocak günü Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi İç Güvenlik Güçleri, QSD (Demokratik Suriye Güçleri) ortaklığıyla başlatılmıştı.

6 Şubat’a kadar devam eden operasyona katılan YPJ savaşçıları, 3 Ağustos 2014’te Şengal’deki soykırım saldırılarında kaçırılan Kovan İdo Xirto isimli genç bir Êzidî kadını kurtardı.

Kovan İdo Xirto, önce Rojava’da bulunan Mala Êzidiyan (Êzidî Evi) tarafından YBŞ ve YJŞ savaşçılarına teslim edildirken, buradan Şengal savunma güçleri olan YBŞ ve YJŞ savaşçılarına ulaştırıldı.

Kovan İdo Xirto, Êzidî Özgür Kadın Hareketi (TAJÊ), ailesi ve çok sayıda kadın tarafından Şengal’de zılgıt ve güllerle karşılandı.

TAJÊ Üyesi Edûl Ali, Kuzey ve Doğu Suriye Güvenlik Güçlerine teşekkür ederek, “Kovan’a hoş geldin diyoruz. Bizler 8 Mart arifesindeyiz. Bugünün tüm kadınlara kutlu olmasını diliyor ve esir düşen tüm Êzidî kadınların özgürleşmesini umut ediyoruz. QSD savaşçıları, kanlarıyla insanlarımızı özgürleştiriyor” dedi.

Êzidî kadın Kovan Îdo Xirto ise, “Bu şekilde karşılandığımdan ötürü çok mutluyum. Umut ediyorum ki esir düşen tüm Êzidî kadınlar aynı mutlulukla burada karşılanacak ve özgürleşecektir. Bu, çok güzel bir duygu” ifadelerini kullandı.

Kovan İdo Xirto’nun amcası Xelef Şivan ise şöyle konuştu: “DAİŞ çeteleri Şengal’e saldırdığında Kovan, ailesiyle birlikte esir düştü. Kovan’ı Sinûn’dan Xanesor’a, oradan da Rakka’ya götürdüler. Rakka özgürleştirildikten sonra ise Hol Kampına götürüldü. Ancak Êzidî olduğunu söylemeye korkuyordu. Çünkü DAİŞ çeteleri, Êzidî olduğunu itiraf edenleri öldürüyordu.”

Xelef Şivan, Kuzey ve Doğu Suriye Güvenlik Güçleri ile YBŞ ve YJŞ’ye teşekkür ederek, “Kovan’ın anne ve babasının hala nerede oldukları bilinmiyor. Kendilerinden hiçbir haber alınamıyor. Irak hükümeti, kayıp ailelerimizin bulunması için şu ana dek hiçbir çalışma geliştirmedi. Irak’ın sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.