50 bin kişi tekrar Tabqa'da  

DAİŞ çetelerinin zulmü nedeniyle Tabqa'dan göç eden halk, özgürleştirilmesinin ardından kente geri dönüyor. Yetkililer, buradaki koşulların da zor olduğunu vurguladı.

Rakka Sivil Meclisi’nden yetkililer, Tabqa özgürleştirilmeden önce halkın çoğunun DAİŞ çetelerinin katliamlarından dolayı kentten göç ettiğini ve kentteki nüfusun 15 bine düştüğünü açıkladı.

Tabqa 10 Mayıs’ta QSD savaşçıları tarafından özgürleştirildikten sonra 50 bin kişi topraklarına geri göndü. Evlerine dönenlerle birlikte kentin nüfusu 65 bine ulaştı.

ÖZGÜRLEŞTİKTEN SONRA AKIN EDİYORLAR

Ayrıca Suriye’nin Tedmur, Humus, Suxna, Dêra Zor ve Halep’in kuzeyine düşen Meskene gibi farklı alanlarındaki Suriye rejim güçleri ve çeteler arasında yaşanan çatışmalar yüzünden, bu bölgedeki halklar özgürleştirilmiş Tabqa’ya göç ediyor.

DAİŞ çetelerinin işgalindeki Rakka ve Mensûra kentlerinden de QSD savaşçıları tarafından özgürleştirilmiş alanlara göç dalgası sürüyor.

Rakka Sivil Meclisi Yetkilisi Mervan Xoce, geçtiğimiz 72 saat içerisinde 25 bin göçmenin Tabqa’ya sığındığını aktardı.

ZOR KOŞULLARDALAR

Tabqa’ya sığınan göçmenler ise zor koşullarda yaşıyor.

Xoce, 20 bin göçmenin akrabalarının yanında, 30 bin göçmenin ise Tewîhîniyê köyünde ve açık arazilerde kaldığını belirtirken, uluslararası örgütlerden şu ana kadar Tabqa’ya destek gelmediğini de kaydetti.