Birçok ülkede aranan insan taciri Güney Kurdistan’da yakalandı

Birçok Avrupa ülkesinde aranan “Scorpion” (Akrep) lakaplı insan taciri, BBC'nin bir araştırma haberinde yerinin belirlenmesinin ardından Güney Kurdsitan’da yakalandı.

Güney Kurdistanlı güvenlik güçleri tarafından yapılan açıklamada "Kapsamlı bir soruşturma ve bilgi alışverişinin ardından Scorpion'un yeri tespit edildi ve 12 Mayıs'ta tutuklandı." dedi.

Güvenlik gücü sözcüsü Selam Abdul Haliq, AFP'ye verdiği demeçte, şahsın Interpol'ün talebi üzerine Süleymaniye şehrinde tutuklandığını belirtti. Abdul Haliq, “Kendisini sorgulayacağız ve gerekli önlemleri alacağız" diye konuştu.

Geçen hafta yayınlanan bir BBC araştırması, "Scorpion" olarak bilinen Barzan Mecid'i Süleymaniye'de bulmuştu. Barzan Mecid, Avrupa'nın bir göçmen dalgasıyla karşı karşıya olduğu 2016 yılında İngiliz medyasına nasıl göçmen kaçakçılığına bulaştığını anlatmıştı. 

BBC ekibi, soruşturması sırasında bulgularını "İngiliz ve Avrupalı ​​yetkililerle" paylaştı. BBC'ye göre 2016 ile 2021 yılları arasında "Scorpion çetesinin Avrupa ile Birleşik Krallık arasındaki göçmen kaçakçılığının çoğunu kontrol ettiğine inanılıyor."

Şebekenin 26 üyesi İngiltere, Fransa ve Belçika'da hüküm giydi. Ekim 2022'de bir Belçika mahkemesi, Barzan Mecid’i göçmen kaçakçılığı suçundan gıyaben on yıl hapis cezasına çarptırdı.