Ebu Leyla'nın savaşçıları Rakka yolunda

Minbic Askeri Meclisi ve Şems el Şemal Güçlerine bağlı çok sayıda savaşçı Fırat’ın Gazabı Hamlesi’ne katılmak için çatışma bölgelerine sevk edildi.

Minbicli savaşçılar, kendi topraklarını özgürleştirdikten ve yaşamı yeniden canlandırdıktan sonra bu kez Rakka’nın yolunu tuttu. Savaşçılar onlarca araçlık konvoy eşliğinde, coşkulu bir şekilde yola çıktılar. Şarkılar ve sloganlar eşliğinde ilerlediler, zafer işareti yaptılar.

Bu hareketliliğin hedefinde Rakka kent merkezinin özgürleştirilmesi var. Sevkiyata Minbic Askeri Meclisi ve Şems el Şemal Güçlerine bağlı 2.200 savaşçı katıldı.

Şems el Şemal güçlerinin komutanı, “Minbic kentinin savacıları olarak Rakka kentini özgürleştirilmesine katılacağız. Bunun için hazırlıklarımız tamamladı. Allah’ın izniyle Rakka’yı DAİŞ çetelerinden kurtarıp halkımızı özgürleştireceğiz” dedi.

Savaşçılardan bazılarının omuzlarında Ebu Leyla arması dikkat çekti. Şems el Şemal Taburu Komutanı ve Minbic Askeri Meclisi komutanlarından Faysal Ebu Leyla, 3 Haziran günü bir havan topunun yakınına düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine, 1 Haziran 2016’a başlatılan Minbic operasyonu “Ebu Leyla” adıyla yürütülmüştü. Minbic kenti, 73 gün süren çatışmaların ardından 12 Ağustos 2016’ta tamamen özgürleştirilmişti.

Minbic’ten yola çıkan savaşçılar, Tabka barajına ulaşır ulaşmaz sıcak çatışmalara girdi.  Tabka kenti ve büyük baraj, 50 günlük çatışmaların ardından 21 Mart günü DAİŞ çetelerinden temizlenmişti. 

Minbicli savaşçılardan bir kısmının olduğu cephede, bazı alanların havadan bombalandığı gözlendi. Manbij FM’in yayınladığı görüntülerde elinde telsizlerle operasyonun koordine eden savaşçılar görülüyor. Bombalanan alanda yoğun bir duman bulutu yükseliyor.

Bir başka görüntüde savaşçılar, kurtarılan bazı köylerde arama tarama faaliyeti yaparken dikkat çekiyor. Sık sık silah sesleri geliyor.

Minbicli savaşçılar, final operasyonu olarak değerlendirilen Rakka’nın özgürleştirilmesi operasyonunda yerlerini aldılar. Fırat’ın Gazabı Hamlesi Kasım 2016’da başladı.  Rakka bölgesinde başta stratejik Tabka olmak üzere geniş bir alanı denetime alan Suriye Demokratik Güçleri, Rakka kentini de bir çok yönden kuşatma altına aldı. Rakka kent merkezi ile savaşçılar arasında yer yer iki ila üç kilometrelik mesafe kaldı. Bazı durumlarda, kent gözle görülür bir mesafede yer alıyor.