Ehmed: Anlaşma çıkarların denk gelmesi için gerçekleştirildi

Rusya, Türkiye ve İran arasında Suriye’de “Güvenli” bölge oluşturulmasına ilişkin karara varılmasını değerlendiren MSD Eş Başkanı İlham Ehmed, Astana anlaşmasının Türkiye, İran ve Rusya’nın çıkarlarının denk gelmesi için gerçekleştiğini söyledi.

ANHA’ya konuşan Ehmed, “Biz Suriye’deki kan savaşının sonlanmasının yanındayız, merkezi olmayan bir yönetimle tüm Suriye’nin birliğinden yanayız. Ama Türkiye, İran ve Rusya’nın Astana ittifakı her üç devletin çıkarlarının denk gelmesinin bir sonucudur, başka bir şey değil” dedi.

Türkiye’nin bu ittifakla Cebhet El-Nusra ve benzer çete gruplarını meşrulaştırmak istediğini belirten Ehmed, Rusya ve İran’ın ise kendi çıkarları için söz konusu alanda savaşın şiddetin azaltılması konusunda uzlaştığını kaydetti.

Türkiye’nin bu anlaşmayla Kuzey Suriye Özerklik Yönetim bölgelerindeki huzur ve güvenliği bozmak istediğini belirten Ehmed, “Erdoğan’ın Avrupa devletlerine şantaj kartı olarak kullandığı göçmenler bir süredir Türkiye’ye gitmiyor. Erdoğan ABD güvenlik güçlerinin Fırat’ın doğu sınırında YPG güçleriyle birlikte olmasına, ayrıca Rusya güvenlik güçlerinin de Fırat’ın batısında Efrin’de, Til Rifet’de ve başka yerlerde de YPG güçleriyle birlikte olmasına razı değil.

Rusya hükümetinden beklentimiz, DAİŞ zorbalığından ve Suriye’nin diğer bölgelerinden savaş koşulları yüzünden güvenli bölgelere göç eden Suriye halkına ve kendi savunmasını yapan ve teröre karşı savaşan bölge halklarına karşı bir ittifakta bulunmamasıdır” diye konuştu.