El Tanaf’ta rekabet kızışıyor: ABD pozisyonunu güçlendirdi

DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyon, Suriye'nin Irak ile olan sınır bölgesi El Tanaf'taki mevzilerini güçlendirdi.

El Tanaf, Şam ile Bağdat arasındaki anayol üzerinde bulunuyor. Koalisyona bağlı özel kuvvetler, aylardan beridir bu bölgede yerel güçlere eğitim veriyor.

Pentagon'a göre Mayıs ayı başında, İran yanlısı güçler bölgede toplanmaya başladı. Bu güçlerin bölgedeki varlığı ABD tarafından bir tehdit olarak değerlendiriliyor.

18 Mayıs günü Amerikan uçakları, El Tanaf'a ilerleyen bu güçlere yönelik hava saldırısı düzenledi. Saldırıda Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre 8 kişi öldü.

Bağdat'ta bir videokonferans veren Koalisyon sözcüsü Ryan Dillon, söz konusu bombardımandan sonra "Varlığımızı arttırdık" dedi. Dillon, "Rejim yanlısı güçlerin oluşturduğu herhangi bir tehdide karşı hazırlıklıyız" diye belirtti. Sözcüye göre, El Tanaf'ta 200 dolayında koalisyon asker ve yerel Suriyeli güçler bulunuyor.

Albay Dillon, ayrıca bir hava güvenliği sağladıklarını sözlerine ekledi. Suriye rejimi yanlısı güçler de bölgeye tank ve topçu bataryaları yerleştirdi.

Koalisyon, alandaki rejim yalısı güçlerin geri çekilmesini istiyor. Bu amaçla havadan bildiriler de atıldı ancak şimdiye kadar bu girişimler sonuç vermedi.

El Tanaf'ın durumu, Suriye'de çatışan güçler arasında artan rekabeti gösteriyor. Taraflar, Suriye'nin doğusunda DAİŞ'e karşı mücadelenin temel aktörü olmaya çalışıyor. Şam rejimi ve ittifakları, ABD'nin buradaki mücadeleye yürütecek güç olmasını engellemeye çalışıyor.