Fransa: Ateşkesi izleyecek mekanizmaya ihtiyaç var

Fransa Dışişleri Bakanı, Suriye rejimine Doğu Guta’da kapsamlı ateşkes çağrısı yaparken, genel olarak ateşkesi takip edecek bir mekanizmaya gerektiğini vurguladı.

Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’la yaptığı görüşmeden sonra açıklama yapan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Rusya’nın ilan ettiği günlük 5 saatlik ateşkesin Beşar Esad rejimince kabul edilmesi gerektiğini söyledi. Ateşkesin ‘diyaloğu yeniden sağlamak’ için önemli olduğunu kaydeden Le Drian, Doğu Guta’daki üç büyük ‘muhalif’ grubun ateşkesi kabul ettiklerine dair mektubun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne ulaştığını belirtti.

Dışişleri Bakanı, benzer şekilde Suriye rejimi lideri Beşar Esad’ın da ateşkesi kabul etmesi çağrısı yaptı.

Le Drian, Rusya’nın dün ilan ettiği günlük 5 saatlik ateşkesin sadece bir etap olduğunu ve daha fazlasının gerekli olduğunu vurguladı.

Fransa Dışişleri Bakanı, BM gözetiminde bir diyalog sürecinin başlayabilmesi için genel olarak ateşkesi takip edecek bir gözlem mekanizmasına ihtiyaç olduğunu da dile getirdi.

BMGK’de Cumartesi günü kabul edilen 30 günlük insani ateşkes kararına rağmen Türkiye rejimi Efrin’e yönelik saldırılarını devam ettiriyor. Doğu Guta’da ise Suriye rejimi operasyonlarını devam ettirirken, Rusya bugünden itibaren günlük 09.00 ile 14.00 saatleri arasında insani ateşkes kararı almıştı.