Kuzey ve Doğu Suriye’de binler sokaklara döküldü

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı bir çok kentte halk Türk işgaline karşı sokaklara çıktı.

KOBANÊ

İşgalci Türk devletinin hedeflerinden biri olan Kobanê’de binlerce kişi Şehid Egid Meydanı’nda toplandı. Kent merkezinin dışında çevre köylerden de eyleme katılımlar oldu. Eylemde Türk işgalciliği ve katliamları protesto edilirken, uluslararası güçlerin eylemsizliğine de tepki gösterildi.

Fırat bölgesi Toplum İşleri Komitesi Eşbaşkanı Silêman Kieşîş, Türk devletinin işgal saldırılarında yüzlerce okulu ve kamu hizmeti veren binayı talan ettiğini, sivillere yönelik katliamlar gerçekleştirdiğini belirtti.

Din ve İnanç Komitesi Üyesi İbrahim Remo halkların birliğinin işgalci Türk devletine karşı tek kazanmanın başlıca yollarından biri olduğunu kaydetti.

Suriye Kürtler Demokrat Partisi Merkez Komite Üyesi Gêlo Îsa açıklamalarla sınırlı kalan uluslararası topluma tepki göstererek, bu yaklaşımın işgalci Türk devletinin saldırılarının önünü almadığını, aksine yol açtığını ifade etti.

TEBQA

Aynı amaçla Tebqa’nın Mensura beldesinde de bir yürüyüş yapıldı. El Resafa yolunda başlayan yürüyüşe, çevre köy ve beldelerden yüzlerce kişi ve kanaat önderleri katıldı.

Erdoğan faşizmine karşı sloganların atıldığı yürüyüşte, QSD savaşçılarının direnişi selamlandı. Beldedeki stada kadar devam eden yürüyüş burada mitinge dönüştü.

El Bu Xemis aşiret şeyhi Hisên El Raşid ve El Ewilda aşireti şeyhi Abdulletif El Ferec mitingde yaptığı konuşmalarda, direnişçilerle aynı mevzide olduklarını belirtti. Aşiret şeyhleri, işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı birlik mesajı verdi.

El Mensûra Halk Evi yöneticilerinden Siûd Mihemed ve İç Güvenlik Güçleri yöneticilerinden Diyala Hisên de birer konuşma yaptı. Konuşmacılar, Türk devletinin sadece Suriye’nin değil bütün bölgenin güvenliğini tehdit ettiğini kaydetti.

ŞEHBA

Türk işgali nedeniyle Şehba’daki Serdem Kampı’nda kalan Efrin halkı, kampta yürüyüş yaptı. Til Sosin köyündeki kampta yapılan yürüyüşe yüzlerce Efrinli katıldı.

Yürüyüşte, Türk işgalinde katledilen düşen sivillerin fotoğrafları ve ‘Katil Erdoğan’ yazılı pankartlar taşındı.

Eylemde bir açıklama yapan Kongreya Star Üyesi Saliha Mihemed, “İşgale karşı direniş devam ediyor. Bu topraklar için canını veren binlerce yiğitlerimiz oldu. Direnişlerini büyüteceğiz. Bizler demokratik ulusun savunucularıyız. Halkların kardeşliğini savunuyoruz bu yapılan komploya karşı hep beraber mücadele edeceğiz” dedi.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê ilçesi ve köylerinden binlerce kişi, Türk işgal saldırılarını protesto etmek amacıyla bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte, “Evlerimize dönmek için Birleşmiş Milletlerin garantisini istiyoruz”, “Türk devleti etnik soykırım uyguluyor”, “Halkımıza yönelik talan siyasetine hayır“ yazılı pankartlar açıldı. Yürüyüşte ayrıca, Türk devletinin katlettiği çocukların fotoğrafları taşındı.

Eylem sırasında bir konuşma yapan Qamişlo Kanton Meclisi Eşbaşkanı Evram Ishaq, “Biz sadece Suriye topraklarını koruduk, dünyanın gücü yetmediği DAİŞ Çetelerini biz yenilgiye uğrattık. Ancak bugün dünya kendi çıkarlarına göre hareket ediyor. Bizim gücümüz, halkımızın gücü ve annelerin zılgıtlarıdır” dedi.

Kongreya Star adına söz alan Remziyê Mihemed ise kritik bir süreçten geçildiğini belirterek, bütün halkı daha fazla emek vermeye çağırdı.

TIL KOÇER

Til Koçer ilçesinde de aynı amaçla binlerce kişi sokaklara çıktı. Kürt ve Arap aşiretlerinin liderleri de yürüyüşte katıldı. Halkların birliği lehine sloganların atıldığı yürüyüşte “İşgale hayır” yazılı pankartalar açıldı.

Suriye Kadın Meclisi Genel Koordinasyonu Lina Beraket ve Derik Halk Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Abdullrehîm birer konuşma yaparak Türk devletinin, halkların birliğini hedef aldığını kaydetti.

DÊRIK

Dêrik halkı, “Türkiye ve DAİŞ işgalciliğine hayır” şiarı ile sokaklara çıktı. Yürüyüşte, QSD bayrakları ve Türk devletinin yasaklı silahları silahlar kullanarak katlettiği çocukların fotoğrafları taşındı.

“Türk devleti din adı altında bizi katlediyor” ve “Topraklarımıza dönmek için uluslararası güvence istiyoruz” yazılı pankartların dikkat çektiği eylemde, sık sık “Katil Erdoğan” ve “Bijî berxwedana QSD” sloganları attı.

Şehit Bawer Gençlik Merkezi önünde mitinge dönüşen yürüyüşte Cizre Yasama Meclisi Eşbaşkanı Hekem Xelo konuşma yaptı. Xelo, “ABD’nin bölgedeki ihaneti üzerine MSD, bölgesel ve uluslararası diyalog yollarını kullanarak Suriye krizini çözme yoluna başvurdu. Bu konuda Rusya ve Suriye rejimi ile de bir araya geldi” dedi.

Xelo, Türk devletinin asıl amacının bölgenin demografik yapısını değiştirmek olduğunu belirtirken, “Demokratik Ulus projesini yok etmeye çalışmasının nedeni de budur. Türk devleti ne yaparsa yapsın Özerk Yönetim, uğruna binlerce şehit verilen Demokratik Ulus projesinden vazgeçmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Kongreya Star Üyesi Welîda Botî, “Rojava Devrimi Kadın Devrimi’dir. Bu nedenle başarıya ulaşacaktır. Bu devrimi yapanlar her türlü zorluğa rağmen büyük efsaneler yarattı. QSD ve Kuzey ve Doğu Suriye halklarına inancımız tamdır. Türk işgalciliğine karşı tavırları nettir” şeklinde konuştu.