Prof. Trabert meclisten seslendi: Rojava’yı yalnız bırakmayın

Rojava Kürdistanı’ndaki izlenimlerini Alman Federal Meclisi’nde anlatan Prof. Gerhard Trabert “Rojava iyi örgütlenmiş demokratik bir bölge, ancak ambargo yüzünden ciddi sağlık sorunları var, onları yalnız bıkmamalıyız” çağrısı yaptı.

Almanya’nın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından olan Yoksulluk Karşıtı ve Sağlık Hizmeti Örgütü (Armut und Gesundheit e.V.) Başkanı Prof. Gerhard Trabert geçtiğimiz günlerde Rojava Kürdistanı’na gitmişti. Şu ana kadar birçok kez bölgeye giden ve Rojava’nın sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için kampanyaların düzenlenmesine öncelik eden Prof. Dr. Trabert, son izlenimlerini Federal Meclis’te anlattı.

Meclisin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Komisyonu’nun üyelerine konuşan Prof. Dr. Trabert, bölgenin sağlık sorunlarının ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çekti. Komisyon toplantısı basına kapalı yapılırken, Federal Meclis’in günlük bülteni Prof. Dr. Trabert’in konuşmasına ve çağrılarını duyurdu.

Aynı zamanda Rhein-Main Üniveristesi’nde de görevli olan Prof. Gerhard Trabert’ın komisyon üyelerine özellikle Türk devletinin Suriye’nin kuzeyine yönelik tehditleri sonrası bölgedeki gelişmeleri aktardığı belirtildi.

‘DÜŞÜK YAPAN HAMİLE KADINLARIN SAYISI İKİ KAT ARTTI’

Türk devletinin tehditlerinin ardından düşük yapan hamile kadınların sayısının iki kat arttığını ifade eden Alman bilim insanı “Hemen hemen bütün yerleşim yerlerinde doktor, psikiyatr, tıbbi malzeme ve ilaç sıkıntısı yaşanıyor” diye konuştu. Prof. Trabert, Türk devletinin saldırı tehditlerinin dolaylı olarak sağlık hizmetlerinin de etkilendiğini bildirdi.

Federal Meclis’teki bütün partilerden vekillerin içinde yer aldığı komisyon üyelerine izlenimlerini ayrıntılı bir şekilde aktaran Prof. Trabert, savaşın başlamasından bu yana tıbbi müdahale eksikliğinden dolayı sayıları 200 bin-300 bin arasında olduğu tahmin edilen insanın hayatını kaybettiğini ifade etti.

Federal Alman Hükümeti’nin Rojava bölgesiyle işbirliği yapması gerektiğini bildiren Prof. Gerhard Trabert “Rojava iyi örgütlenmiş demokratik bir bölge, ancak ambargo yüzünden ciddi sağlık sorunları var, onları yalnız bıkmamalıyız” diye konuştu. Bölgeye sadece Irak’ın kuzeyinden ulaşmanın mümkün olduğuna dikkat çeken Prof. Trabert “Özellikle sağlık malzemelerinin geçişinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor, gönderilen yardımlar ya engellerle karşılaşıyor,ya da gecikmeli olarak izin veriliyor” dedi.

Alman hükümetinin yanı sıra Avrupa Birliği ülkelerine de seslenen Prof. Trabert şu çağrıda bulundu: “NATO’da partneriniz olan Türkiye’ye siyasi baskı yaparak Rojava’ya saldırmasının önüne geçin. Bölgede korkuya neden olan ve gerginliği tırmandıran tehditlerinden de vazgeçilmesi gerekiyor.