Qamişlo halkı, BM Temsilciliğine yürüdü

Qamişlolular, Kuzey Suriye Özerk Yönetimi’nin anayasa komitesi çalışmalarına dahil edilmemesini protesto etti.

Qamişlo’daki 12 Mart Stadı önünde bir araya gelen binlerce kişi, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Suriye anayasa komitesinin çalışmalarına dahil edilmemesini yürüyüşle protesto etti.

Birleşmiş Milletler (BM) Temsilciliği’ne kadar devam eden yürüyüşe Arap, Süryani, Kürt binlerce kişinin yanı sıra Cizre Bölgesi Özerk Yönetimi temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu üyeleri de katıldı.

'KAOSUN DEVAMINA YOL AÇAR'

Yürüyüşte, Kuzey Doğu Suriye’de DAİŞ savaşında şehit düşenlerin fotoğrafları ve “Özerk Yönetimin Olmadığı Anayasaya Hayır”, “İçinde Olmadığımız Anayasa Bizi Temsil Edemez”, “DAİŞ ve El Nusra çetelerinin temsilcileri var, Barış ve Özgürlük Savaşçılarının Temsilcileri Nerede?”, “Yeni Lozan Antlaşması’nı kabul etmiyoruz” ve “Anayasamız, şehitlerimizin kanı ile yazılmış olan toplumsal Sözleşmedir” yazılı pankartlar taşındı.

Suriye rejiminin, Türkiye ve işgalci devletlerin Kuzey Doğu Suriye halklarını diyaloglardan uzak tutma çabalarına dikkat çeken Cizre Bölgesi Özerk Yönetim Meclisi Eşbaşkanı Nezira Kewriye, “Kuzey Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin içinde olmadığı bir anayasa, Suriye’deki kaosun devam etmesine neden olur ve çözüm getirmez” dedi.

BM'YE DİLEKÇE

Ardından kitlenin içinden Kürt, Arap, Süryani ve din alimlerinden oluşan 6 kişilik bir heyet, taleplerinin yazılı olduğu dilekçeyi BM Temsilciliğine sundu.

Heyet, Qamişlo’daki BM temsilcilerinin dilekçeyi Şam’daki BM Temsilciliğine, oradan da Washington’a ve Suriye anayasa komitesini hazırlayan yetkililere göndereceklerini ifade ettiklerini aktardı.