Rojava’ya giden heyete ilişkin Alman hükümetinden açıklama

Federal Alman hükümeti, geçtiğimiz Eylül ayında Alman ve Fransız yetkililerden oluşan bir heyetin neden Rojava’ya gittiğini Sol Parti’nin soru önerisine verdiği yanıtla açıkladı.

Alman ve Fransız yetkililerden oluşan bir heyet 19 Eylül’de bazı projeleri görüşmek üzere Reqa’nın kuzeyinde yer alan Ayn İsa’da, Rojava Özerk Yönetimi yetkilileri ile bir araya gelmişti. Rojava basınında yer alan bilgilere göre heyette, Fransa Dışişleri Bakanlığı Kriz ve Destek Merkezi'nin direktörü Eric Chevallier ve Almanya Federal Dışişleri Bürosundaki Kriz Önleme, İstikrar ve Barış inşası başkanı Clemens Hach yer almıştı.

Ancak heyetin neden gittiği ve görüşmelerin içeriği Batılı kaynaklar tarafından açıklanmamıştı. Heyetin ziyaretini Federal Meclis’in gündemine taşıyan Sol Parti ise heyetin görüşmelerini ve Angela Merkel’in başbakanlığındaki federal hükümetin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimleri’ne hangi somut desteklerde bulunacağını sormuştu.

‘HEYET GÜVENLİK VE İNSANİ YARDIMLARI KONUŞTU’

Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut’un hazırladığı soru önerisine hükümet adına Dışişleri Bakanlığı tarafından yanıtlandı. ANF’nin elinde bulunan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Andreas Michaelis’in imzasını taşıyan kısa yanıtta söz konusu heyetin DAİŞ’ten temizlenen bölgelere yönelik Almanya’nın yaptığı insani yardımlar ve stabilize etme çabaları çerçevesinde bir ziyaret gerçekleştirdiği belirtildi.

Ayrıca daha önce DAİŞ’in elinde bulunan bölgelerin güvenliğinin sağlanması konusunda Fransız partnerleriyle atacakları pratik adımların da gündeme geldiğini bildiren Dışişleri Bakanı yetkilisi Michaelis’in açıklaması devamla şu şekilde; “Bu çerçevede Alman hükümeti bölge halkına özellikle mayınların temizlenmesi, yıkılan alt yapının yeniden inşası ve temel ihtiyaçlarının garanti alınması gibi konularda önemli yardımlarda bulunuyor.