Rojavalı partilerden saldırılara karşı ortak açıklama

Rojavalı siyasi partiler, Efrîn Kantonu ve Şehba bölgesine yönelik Türk devletinin saldırılara karşı Kürt halkına birlik çağrısında bulunurken, uluslararası kamuoyunu da sorumluluk almaya çağırdı.

Ortak bir açıklama yapan Suriye Kürtleri İlerici Demokrat Partisi, PYD, Suriye Kürtleri Demokrat Partisi, Suriye Kürtleri Birlik Partisi ve TEV-DEM Diplomasi Komitesi Türk devletinin Efrîn kantonu ve Şehba’ya yönelik saldırılarını kınadı.

QSD savaşçılarının Reqqa’da ilerleyerek, büyük zaferler elde ederken, Türk devleti ve çetelerinin Efrîn Kantonu ve Şehba’ya tehditlerinin artış gösterdiğine dikkat çekilen ortak açıklamada, “Türk devleti bununla birlikte insan hakları ilkelerini ve uluslararası yasaları ihlal ederek bölgeye askeri güçlerini konuşlandırmaktadır.

Efrîn’e bağlı Kerdag bölgesine Suriye’nin farklı bölgelerinden gelen binlerce göçmen yerleşmiştir. Efrin ortak yaşam, halkların kardeşliği ve Suriye Devrimi’nin barış sembolü olmuştur.

Suriye krizinin ilk dönemlerinde İslami silahlı gruplar bölgeye ambargo uygulamıştır. Bu ambargolar Müslüman kardeşler, SUK ve AKP hükümeti tarafından gerçekleşmiştir. Diğer yandan Efrin kent merkezi ve köyleri düşman saldırılarına maruz kalmaktadır. Bunlarla birlikte sınır bölgelerinde yer alan zeytin ve nar ağaçları sökülmekte, ekili tarım arazileri ateşe verilmekte ve göçmenlerin yerleştiği alanlara ateş açılmaktadır.

Türk devletinin askeri araç ve güçlerini Suriye topraklarında arttırmasını ve sivillere yönelik saldırılarını kınıyoruz. Başta ABD ve Rusya olmak üzere uluslararası kamuoyunu ve barış güçlerini Efrîn Kantonu ve Şehba’ya yönelik saldırılar karşısında sorumlu davranmaya çağırıyoruz. Ayrıca bütün Kürt güçlerine, partilerine bütün Kürt yurtseverlerine düşman saldırılarına karşı birliklerini inşa etme, çelişkilerini çözüme kavuşturma ve QSD, YPG-YPJ güçlerine destek verme çağrısı yapıyoruz.

Efrîn halkını 5 Temmuz saat 10.00’da bütün halkların katılımıyla Türk devletinin saldırılarını kınamak için gerçekleşecek olan yürüyüşe davet ediyor, bölgemizi koruma çağrısı yapıyoruz” denildi.