Rusya ateşkesi günde 5 saat uygulayacak

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’de BM tarafından kararlaştırılan ateşkesin Doğu Guta’da günlük olarak uygulanacağını duyurdu.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle ateşkesin Doğu Guta’da yarından itibaren başlayacağını söyledi.

Günlük olarak ilan edilecek insani ateşkesin yarın saat 09.00 ile 14.00 arasında olacak şekilde başlayacağını belirten Şoygu, amaçlarının sivil kayıpları önlemek olduğunu savundu.

Ancak ateşkesin sadece Rusya’nın bombardımanlarının devam ettiği Doğu Guta’yla sınırlı kalması dikkat çekti.

Gün içinde açıklama yapan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise, “Çatışmaların tamamen durdurulması ve tüm Suriye’yi kapsamasının güvenceye almak için ateşkesin hayata geçirilme biçimi konusunda çatışmanın tüm tarafları anlaşmaya vardığında ateşkes başlayacak” demişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Cumartesi günü oybirliğiyle ateşkes tasarısını oylamış ve en az 30 günlük ateşkesin gecikmeksizin uygulamaya konulmasını istemişti.

Türkiye ateşkese uymayacağını açıklarken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde Efrîn’in de ateşkese dahil olduğunu belirtti.