Spiegel: Erdoğan’ın savaş propagandası: Her şeye amade

Der Spiegel dergisinin online versiyonunda Maximilian Popp imzasıyla yayınlanan haberde, Erdoğan rejiminin Türkiye toplumunu nasıl savaş çığırtkanı yaptığına dikkat çekildi.

“Erdoğan’ın savaş propagandası: Herşeye amade” başlığıyla yayınlanan haberde, hafta sonunda Maraş’ta düzenlenen savaş propagandası organizesine değinildi. Erdoğan’ın sahneye askeri elbiselerle çıkarttığı ve ağlattığı görülen kız çocuğuna dair söylediklerine değinilen haberde, “Şehit olursa inşallah bayrağı da örtecekler” şeklindeki akıl almaz sözlerine yer verildi.

SINIRDAN İLERLEMİYORLAR

Türk ordusunun Efrin’de YPG’ye karşı ilerleyemediği bir ortam olduğuna işaret edilen haberde, “Türkiye için Suriye’de işler yolunda gitmiyor. YPG’ye karşı saldırı Efrin ilinde tıkandı. Türk askerleri şimdiye kadar sınırdan zar zor çıkabildiler. İnsan hakları örgütlerinin bildirdiğine göre ise Ocak ayından bu yana en az 150 sivil yaşamını yitirdi” denildi.

SORUNLAR BÜYÜDÜKÇE SAVAŞ RETORİĞİ DAHA TİZLEŞİYOR

Türkiye’de sorunlar büyüdükçe savaş retoriğinin daha ‘tiz’ olduğu vurgulanan haberde, Maraş’ta ağlayan kız çocuğuyla yapılan propagandanın ‘Erdoğan’ın ne kadar acımasız olduğunu’ gösterdiği vurgulandı.

Normal şartlarda Erdoğan’ın savaş  kışkırtıcılığı için bu yaptığının ‘şaşkınlık ve nefretle’ karşılanacağına dikkat çekilen haberde, “Ama Türkiye’de şimdiki zamanlar normalin dışında herşeye benziyor. Haberde, Ocak ortalarında Efrin’e yönelik Türk birliklerinin saldırılarının başlaması ardından Türk toplumunu bir tür savaş heyecanı sarmış durumda” yorumu yapıldı.

Spiegel haberinde ayrıca kimi sosyal medya kullanıcılarının Erdoğan’ın yaptıklarını ‘hastaca ve iğrenç’ olarak nitelendirdiği bilgisi paylaşıldı.

KÖTÜ HABERLER GİZLENİYOR

Haberde, Türk hükümetinin savaşa dair ‘kötü haberleri’ bilinçli olarak gizlediği kaydedilirken, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın “Tek bir sivilin burnu dahi kanamadı” şeklindeki yalanlarına işaret edildi.

Spiegel Online haberinin sonunda Türk ordusuna yönelik YPG’nin yaptığı karşı saldırılar ve kayıpların medyada haber olmadığı kaydedilirken, bu sayede toplumun büyük kısmının savaşa taraftar olmasının sağlandığı ifade edildi.